Avviser opphørssalg i Aker Solutions

Aker-sjef Øyvind Eriksen avviser at et opphørssalg er på gang i Aker Solutions. Han forsikrer at det delvis statseide selskapet ikke har til hensikt å avvikle virksomhet i Norge.

– Jeg noterer at mange analyser og avisartikler forespeiler et opphørssalg i Aker Solutions. De som venter på noe slikt, vil bli skuffet, sa Eriksen da han presenterte kvartalstallene til Aker ASA i Oslo torsdag.

Salget av Aker Marine Contractors for 1,5 milliarder kroner til Singapore-baserte Ezra Holding for halvannen uke siden, sparket i gang spekulasjoner om ytterligere salg og utskillelser. Flere analytikere forventer at det gamle Aker Kværner vil bli splittet opp og solgt, del for del.

– Vi har solgt Aker Marine Contractors og arbeider med en utskillelse av divisjonen Process and Construction. Utover det ligger vårt eiermandat fast, sier Eriksen til NTB.

Skal utvikles
Aker-sjefen sier de nye eierne i AMC har til hensikt å utvikle selskapet også i Norge, og legger til at den såkalte P&C-divisjonen verken har norsk virksomhet eller norske ansatte.

– Vi er like opptatt av å utvikle den øvrige industrivirksomheten i Aker Solutions som våre partnere i Aker Holding og opposisjonen på Stortinget. Vi har et langsiktig perspektiv på dette, sier Aker-sjefen.

Da Aker i fjor solgte hele eller deler av fem selskaper til Aker Solutions, ble det sådd tvil om hvor gode transaksjonene var for staten og de øvrige eierne i Aker Solutions. Salget skapte voldsomme politiske bølger og endte med mistillitsforslag i Stortinget mot daværende næringsminister Sylvia Brustad (Ap).

I januar inngikk Aker ASA og næringsminister Trond Giske en tilleggsavtale til aksjonæravtalen som skal hindre lignende tilfeller i framtiden.

– Tilleggsavtalen dreier seg om nærstående transaksjoner, altså at man selger eierandeler fra et Aker-selskap til et annet. Det kommer i veldig liten grad til å være en del av utviklingen i Aker Solutions, forsikrer Eriksen.

Oppheve bindingen?
– Spørsmålet blir hvor mye næringsministeren mener kan selges før intensjonene bak statens kjøp svekkes, sa Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten til NTB onsdag.

Da staten kjøpte seg opp i Aker i 2007 var begrunnelsen fra næringsminister Dag Terje Andersen at det var viktig å beholde kompetansemiljøer og industrivirksomhet i Norge. Hensikten var med andre ord å sikre seg mot utflagging av selskaper og virksomheter i den Røkke-kontrollerte Aker-sfæren. Samtidig ble det inngått en avtale om å holde eierskapet i selskapet som da het Aker Kværner, samlet i ti år. Nye salg bør få følger for denne avtalen, mener Flåtten.

– Jeg har ikke noe prinsipielt imot at selskapet slankes og ser slett ikke bort fra at ytterligere nedsalg er bra for selskapet. Men hvis nedsalgene fortsetter, burde det være aktuelt for staten å reforhandle denne bindingen, sier han.

Aker-sjef Øyvind Eriksen leder selv Aker Solutions i påvente av at en ny konsernsjef tiltrer. Når det vil skje, ønsker han å si lite om.

– Jeg verken kan eller vil tidfeste den avgjørelsen. Vi jobber med aktuelle kandidater, sier han.