Går fra ASA til AS for å unngå kvinner

Siden kvoteringsloven ble innført for snart tre år siden er det nå 120 færre ASA-selskaper i Norge. Mange endrer selskapsformen til AS for å slippe kravet om 40 prosent kvinner i styrene, ifølge undersøkelse.

I løpet av de snart tre årene som er gått, har antall kvinner i norske styrer falt fra 950 til 765, ifølge tall fra Brønnøysundregistrene og Center for Corporate Diversity (CCD).

– Vi er nå snart tilbake til det samme antall styrekvinner i ASA-ene som det var i januar 2007, sier daglig leder Marit Hoel i CCD til Aftenposten.

Forskere ved Institutt for samfunnsforskning har undersøkt hva som kan være årsaken til det store fallet i antall ASA-er. 31 prosent av daglig leder eller styreleder som ble spurt, oppgir at kvoteringsloven er årsaken. Det var vanskelig å finne kompetente kvinner, oppgir tolv av 124 selskaper som deltok i undersøkelsen.

Mange selskaper ønsker også selv å bestemme hvem de vil ha i styret og vil ikke la seg diktere av en kvoteringslov.

– Hvis dette er representativt for alle ASA-er som har omregistrert seg, så dreier det seg om 80-100 selskaper som har gått bort fra å være ASA på grunn av kvoteringsloven, sier Hoel.