Klimaeffektivt byggeri lønner seg

Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Bård Folke Fredriksen ønsket torsdag velkommen til FutureBuilts årskonferanse 2010 i en fullsatt Samfunnsal på Arbeidersamfunnets Plass.

I år inngår konferansen i Arkitekturtriennalen og tema er arkitekturpolitikk. Et spennende program som vil diskutere og gi eksempler på hvordan klimaeffektiv arkitektur og byutvikling er god arkitekturpolitikk i praksis.

- Oslo kommune har høye ambisjoner om å redusere klimautslippene. Hele 50 prosent innen år 2030 i forhold til 1990-nivå. Skal vi ha en sjanse til å nå så ambisiøse mål, må vi tenke virkemidler på en lang rekke områder som hvordan byen bygges, hvordan byen bor, arbeider og reisetid. Byrådet legger til rette for en klimavennlig areal- og transportstrategi, og effektiviserer energibruk og redusere bilbruk. Samtidig er det Byrådets bevisste politikk og bygge ut antall avganger, og bedre materiellet på T-bane, buss og trikk og fortette kollektivknutepunkter som for eksempel, Skøyen, Nydalen, Røa, Vinderen og Holtet, sa Fredrikseen

Han trakk fram Bjørvika som det beste eksempelet på knutepunktfortetting. Der antall kvadrameter som skal bygge og fordelingen mellom bolig og næring er lagt opp etter å utnytte kapasiteten rundt Oslo S maksimalt.

- Skulle vi redusere utbyggingen ville det etter min mening være å redusere ambisjonene, og ikke gjøre det vi kan gjøre for å bremse utviklingen. Klimaeffektivt byggeri skal lønnes seg, understreket Fredriksen,

- DnB Nor bygger nå nytt hovedkontor for 4000 ansatte i Bjørvika. Når de flytter inn i 2012 vil banken samtidig halvere energiforbruket og klimautslipp per medarbeider sammenlignet med dagens nivå. Prosjektet vil nesten ikke ha parkeringsplasser (23) som skal fordeles på 4000 ansatte. DNB Nor ser at hvis man utnytter kapasiteten rundt Oslo S fullt ut, legger det grunnlaget for en mer klimaeffektiv og energieffektiv utbygging og bruk. Et eksempel på at både areal- og transportstrategi hører sammen og at klimaeffektivitet lønner seg.

Han påpekte at Oslo kommune nå skifter ut oljeoppvarming i kommunale bygg til fordel for fjernvarme og skifter ut gatebelysningen til mer effektiv belysning med bedre teknologi som eksempler på klimaeffektive og energieffektive løsninger som er fornuftige uansett.

- Vi vet også at en tredjedel av alle klimagassutslipp kommer fra bygg- og anleggsektoren. Derfor er det utviklet flere konkrete tiltak. Oslo kommune har inngått et tiårig samarbeid med Drammen kommune NAL, Ecobox, Husbanken, Grønn Byggallianse og Enova også kalt FutureBuilt.

- Ingen har monopol og kompetanse på gode ideer. Vi tror grunnleggende på et samarbeid mellom offentlige myndigheter og private utbyggere om å utvikle de beste ideene som god byutvikling, energismarte bygg og lavere utslipp.

- Bystyret har også stilt krav om at alle kommunale bygg som hovedregel skal bygges etter og delvis tilfredstille kravet til passivhusstandarden fra 2014, der dette er mulig og hensiktsmessig, sa Fredriksen blant annet.