Kraftig forsvar for utenlandske treslag

Norske skogeiere forsvarer innføring av flere fremmede plantearter. De går til kraftig forsvar for sitkagran og utenlandske treslag,

Samtidig retter Det norske Skogselskap hard kritikk mot Direktoratet for naturforvaltning (DN) på grunn av direktoratets forslag til forskrift om innførsel og utsetting av fremmede organismer. «Trekk utkastet», skriver styreleder Johan C. Løken og administrerende direktør Trygve Enger i Skogselskapets høringsuttalelse om DNs forslag.

Kritikken rettes også mot miljøvernere som har hevdet at sitkagran ødelegger norsk natur. Ifølge Skogselskapets ledelse er det åpenbart ikke slik noen hevder, at bruk av sitkagran kan sammenlignes med Australias kaniner, «en fremmed art som er blitt en pest og en plage fullstendig ute av kontroll.»

Juletre og pyntegrønt
Skogselskapet hevder i brevet til DN at direktoratets forslag er i strid med «Stortingets overordnede avklaring» om at fremmede treslag fortsatt har en viktig rolle i norsk skogbruksnæring. Her viser Skogselskapet til Stortingets behandling av naturmangfoldloven, og en uttalelse fra Stortingets energi- og miljøkomité om at enkelte av disse treslagene er viktige både i ordinært skogbruk og i produksjonen av juletre og pyntegrønt.

Skogselskapet skriver at forslaget fra DN har «en svært tvilsom forvaltningsmessig form» og hevder samtidig at forslaget innebærer en skjult utvidelse av naturmangfoldlovens formål.

Klimapolitikk
Klimapolitikk og samfunnsøkonomiske argumenter trekkes også inn til forsvar for fremmede treslag, spesielt sitkagran og lutzgran. Skogselskapet hevder at på meget store områder, som ellers preges av bjørkekratt, er slike treslag en forutsetning for lønnsomt skogbruk og for effektiv binding og lagring av karbon.

Skogselskapet hevder at DNs forslag ikke ivaretar målet om biologisk mangfold. «Bruken av fremmede treslag gir en større bredde i landskapsbildet og grunnlag for en rikere natur ved at oppsamlingen av biologisk materiale blir så stor», heter det i uttalelsen.

Sterkt omstridt
Norges Skogeierforbund har tidligere uttalt lignende kritikk av DNs forslag, men i en noe mildere form og uten å kreve at forslaget må trekkes. Samlet viser høringsuttalelsene at forskriften om utsetting av utenlandske treslag er sterkt omstridt.

Norges Naturvernforbund skriver i sin høringsuttalelse at det må etableres et generelt forbud – uten unntak – mot å bruke alle fremmede arter i norsk skogbruk. Naturvernforbundet krever at forbudet også må omfatte all bruk av norske treslag, underarter og provenienser – det vil si klimaraser – utenfor deres naturlige utbredelsesområder. Dette må også gjelde for norsk gran, mener Naturvernforbundet.