Faremo revurderer nedleggelser i Stavanger

Forsvarets rekruttskole i Madla får mandag besøk av forsvarsministeren. Egentlig skulle militærleiren avvikles i 2013, men kostnader og Natos krav kan få regjeringen til å snu.

 

Stortinget vedtok i 2008 å legge ned rekruttutdanningen ved KNM Harald Haarfagre, på regjeringens anbefaling. Men avgjørelsen er tydeligvis ikke endelig. I løpet av høsten vil Forsvarsdepartementet gå igjennom og kvalitetssikre kostnadene ved en nedleggelse.

– Forsvarsministeren kommer førstkommende mandag på et lenge planlagt besøk til Natos Joint Warfare Centre (JWC) på Jåttånuten og til Madlaleiren. Bakgrunnen for besøket er at statsråden har ønsket å besøke anleggene, få en orientering om virksomheten og snakke med noen av dem som jobber der, sier seniorrådgiver Svein Buer i Kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet til NTB.

NATO-møter

Etter besøket vil Forsvarsdepartementet foreta en fornyet og helhetlig vurdering av nedleggingstiltaket og eventuelt komme tilbake til Stortinget i sakens anledning. Bakgrunnen for at JWC også trekkes inn i evalueringen er at en nedleggelse av rekruttleiren vil få konsekvenser for dem. Øverstkommanderende Wolfang Korte i JWC sa i januar til Stavanger Aftenblad at det kan bli aktuelt å legge ned NATO-kommandoen i Norge hvis ikke landet skjøtter sine forpliktelse som vertsland.

NATO er for tiden inne i en prosess der de ser nærmere på kommandostrukturen. Spørsmålet om antall hovedkvarter er kommet opp. Dette vil bli tatt opp på NATO-toppmøtet i Lisboa i november.

Fredag hadde forsvarsminister Grete Faremo Natos øverstkommanderende i Europa (SACEUR), admiral James Stavridis på besøk. Torsdag snakket hun med sjefen for de amerikanske spesialstyrkene, USSOCOM, admiral Eric T. Olson. I forbindelse med besøket signerte forsvarssjef Harald Sunde og admiral Olson en avtale om samarbeid mellom norske og amerikanske spesialstyrker. Historisk har det vært et nært samarbeid mellom spesialstyrkene, blant annet gjennom NATO.

Dyrt å flytte

Nedleggelsen av Madlaleiren ble kritisert blant annet fordi det vil koste penger å splitt rekruttskolen og flytte til Bergen og Kristiansand, som planlagt. I et overslag legger Stavanger Aftenblad fram flyttekostnader.

Også i Madlaleiren blir kostnadene ved modernisering og bygging de siste fem-seks årene sett bort fra i langtidsplanen for Forsvaret for årene 2009 til 2012. Departementet nevner ikke med et ord at leiren er oppjustert for minst 460 millioner kroner siden 2003.

For at militærleiren på Kjevik ved Kristiansand skal overta Luftforsvarets rekruttutdanning, trengs det opprustning for 120 millioner kroner. Å flytte Sjøforsvarets rekruttskole til Bergen anslås å koste 240 millioner kroner. Skal NATO og JWC fortsatt være fornøyd med hvordan Norge oppfyller sine vertskapsforpliktelser må Vatneleiren i Sandnes ha 260 millioner kroner.

I tillegg til disse 620 millionene kan man legge til over 460 millioner kroner i utgifter Madla har hatt til oppgradering og modernisering siden 2003. (©NTB)