Tok betongfagprøven med beste karakter

Hun sto til fagprøven i betongfaget med beste karakter, ”meget godt bestått”, og var jublende glad etterpå. Kirsti Flatabø er Veidekke Entreprenørs eneste kvinnelige lærling i betongfaget.

- Jeg var litt nervøs før evalueringen, innrømmer den blide sørlandsjenta, som skrev lærlingkontrakt med BYGGOPP (Opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk) og Veidekke etter et år på Skole på byggeplass (SPB) i skoleåret 2007/08. Hun hadde studiekompetanse i allmennfag fra før, og behøvde bare å ta byggfaget på SPB.

Fort ut i praktisk arbeid
Med erfaringen fra Skole på Byggeplass ble det raskt også praktisk opplæring på byggeplassene Gladengveien, Lahaugmoen og skolebygget i Fyrstikkalleen, med laget til bas Jan Erik Frogner. Laget dro til boligfeltet Årvollbrinken da byggeplassen startet opp. I mai var det tid for fagprøven, som ble tatt på en av prosjektets støttemurer, 21 m lang og 2,52 m høy. Og så fort prøven var avlagt, fortsatte hun å bygge veggen videre til dagen var slutt. Her jobbes det akkord!

- Dette er en tosidig stående bordforskaling hvor en ser avtrykket av bordene i betongen, forklarer Kirsti. Hun har planlagt hele oppsettet, bygget skjelettet og en ferdig lukket seksjon med vinkel-, hjørne- og endesteng. I tillegg måtte hun sette opp støpestillas på kortveggen. Det er blitt mange spikerslag med hammeren. Eneste hjelpen hun har fått er det en må ha en ekstra hånd til; lodde og vatre reisverket og ta høyder med kikkerten.

- Må tåle litt
At forskalingsfaget ofte blir sett på som en fysisk utfordrende og tøff jobb, har ikke Kirsti brydd seg så mye om.

- Bæring og håndtering er mye teknikk. Jeg er blitt flinkere til å bruke byggekranen. Jeg husker til å begynne med at jeg ville vise at jeg klarte det som de andre klarte, hver dag. ”La det stå, dette bruker vi kranen til,” lærte jeg etter hvert. Kanskje må jeg ta et par 2”x4” færre på skulderen enn de største guttene, men det går greit, smiler hun.

- Og så har jeg fått litt krefter også, etter hvert. Jeg er blitt mye sterkere etter at jeg begynte, legger hun til.

Og det kjente Magasinets medarbeider godt da han tok henne i hånden. Det var en hard neve.

Kirsti anbefaler gjerne andre jenter å søke til forskalingsfaget.

- Det passer ikke for alle og en hver, men slik er det vel med de fleste jobber. Du må tåle litt rett på sak prat og heftig humor, og lære å ta igjen. Som lærling svarte jeg på en spørreundersøkelse om arbeidsmiljø, mobbing og sekspress. Det har jeg ikke merket noe til. Alle vet hvor grensene går, sier Kirsti.

Helomvending
Det var noe bortimot en helomvending Kirsti gjorde da hun begynte med byggfaget på Skole på byggeplass. Hun hadde sagt opp jobben som grafisk designer, ville prøve noe nytt. Gjennom NAV fant hun frem til Skole på byggeplass.

- Jeg kikket litt på det og tenkte at dette måtte være gøy. Det var jo bare å prøve, og etter hvert ble jeg bare mer og mer interessert. Jeg kom ganske snart ut i produksjonen og trivdes godt sammen med karene på laget. Det var jo det jeg søkte etter, gode arbeidskolleger og godt arbeidsmiljø. Så det var bare å takke ja til tilbudet om lærlingkontrakt, sier Kirsti.

- Ikke utlært ennå
Når forskalingsjobben på Årvollbrinken er ferdig, flytter hun med laget til nybygget Westerdahls skole i Maridalsveien.

- Jeg er jo ikke ferdig utlært selv om jeg har tatt fagbrev. Det er et grunnlag og en riktig retning for videre læring. Det bør gå bra med så mange gode og erfarne kolleger rundt meg, sier Kirsti.

Hun gleder seg til den nye byggeplassen, da kan hun sykle til jobben. Nå bor hun ved Bislet i Oslo.

- Men jeg må hjem til Kristiansand en gang i blant. Sørlandet kaller, og nå er makrellen kommet, smiler hun.

Kvinner i byggfagene
Veidekke Entreprenør har for tiden to kvinnelige faglærte betongarbeidere, Kirsti blir den tredje. Blant de faglærte tømrerne er det også tre kvinner, og tre som lærlinger. I jernbinderfaget er det for tiden bare én faglært kvinne.