Kraftig reaksjon mot salg av fredet inventar

Både selgeren og antikvitetshandleren ble dømt til fengsel og bot etter at inventar fra en fredet barfrøstue på Koppang i Østerdalen skiftet eier. Kjøperen ble bøtelagt.

 

Høyesterett har ved å dømme alle tre sendt et kraftig signal om at også den som kjøper av seriøse antikvitetshandlere må foreta egne undersøkelser om en gjenstands opprinnelse for å unngå heleriansvar.

Det var sommeren 2005 at inventaret ble fjernet fra barfrøstuen, en tradisjonsrik bygningsform som er særegen for Østerdalen.

Selgeren og antikvitetshandleren ble dømt til fengsel i henholdsvis 30 og 21 dager, samt en bot på 20.000 kroner. Kjøperen slapp med en bot på 20.000 kroner. Fengselsstraffen er gjort betinget.

Høyesterett sier i dommen at kjøperen hadde gode kulturhistoriske kunnskaper og visste at møblene kom fra en fredet eiendom. Han skulle derfor ha henvendt seg til vernemyndighetene før han kjøpte møblene.

Det hører med til historien at kjøperen også fikk inndradd et skatoll, et framskap, et matskap og veggbenker, samt en del annet inventar.