Hjelper svenskene med norsk sement

En stopp på Heidelbergs sementfabrikk på Gotland fører til at norsk sement nå sendes over kjølen.

Et havari på en av maskinene på Heidelbergs svenske sementfabrikk fører til at svenskene trenger norsk hjelp. Siden Norcem er en del av Heidelberg-systemet i Nord-Europa, har de blitt bedt om å hjelpe til. Det er fabrikken i Kjøpsvik som nå hjelper til med å dekke det svenske markedet.

- Det er ikke store volum det dreier seg om foreløpig. Vi sender litt halvfabrikata til vår fabrikk i Slite på Gotland, og vurderer fortløpende å sende ferdig vare direkte inn i Nord-Sverige fra Kjøpsvik, sier administrerende direktør i Norcem og ansvarlig for sementproduksjonen i Heidelberg Cement-konsernet i hele Nord-Europa Gunnar Syvertsen til Byggeindustrien.

Han påpeker at det ikke er snakk om noen prekær mangel på sement hos våre naboer i øst, men at det primært eksporteres for å være på den sikre siden.

Stoppen i Sverige skyldes sprekkdannelse på et malebord i mølla på den svenske fabrikken. Arbeidet med å sveise er i full gang, men på grunn av det store volumet sveis som må på (600 kilo) vil det ta litt tid.

Det er ikke uvanlig at man hjelper hverandre i Heidelberg-systemet. Da det var sementmangel i Norge for noen år siden, fikk Norcem god hjelp av blant annet den svenske fabrikken.

- Dette er et godt eksempel på hvor viktig det er å tenke på Nordsjøen og Østersjøen som en region innad i systemet, sier Syvertsen.