Lambdaprisen til Mesterhus

Isolasjonprodusentenes Forening har tildelt Mesterhus Lambdaprisen for 2010.

Isolasjonsprodusentenes Forening (IPF) er en bransjeorganisasjon som består av 14 av de største og ledende produsentene og leverandørene av bygningsisolasjon i Norge. Foreningen, som ble startet i 1964, deler i år ut Lambdaprisen for andre gang. Prisen kan i følge statuttene gis til virksomheter eller personer som har utmerket seg spesielt når det gjelder:

- Nyvinning innen bruk av isolasjonsmaterialer
- Reduksjon av energibruk i bygninger og installasjoner
- Medvirkning til fremme av den generelle bruken av isolasjonsmaterialer

Juryen valgte Mesterhus som årets prisvinner
”I år hadde vi flere gode kandidater, så valget var slett ikke enkelt”, forteller Snorre Semmingsen, styreleder i IPF. I forhold til det å sette søkelyset på redusert energi-behov, har Mesterhus over lengre tid absolutt vært toneangivende. De var en av de første til å komme med lavenergiboliger og de la på et tidlig tidspunkt fram mulig-hetene for produksjon av passivhus. De har vært den første av boligprodusentene som presenterte passivhus i sin "huskatalog" og som bygde et katalogbasert passivhus.

”Dette har vært av vesentlig betydning for juryens beslutning om å tildele Mesterhus prisen”, sier Semmingsen som fortsetter. ”I og med at de aller fleste som bygger sin egen bolig gjør det med utgangspunkt i et kataloghus, så har Mesterhus med sitt grep, gjort passivhus tilgjengelig for langt flere enn de spesielt interesserte. Om få uker starter også Mesterhus byggingen av totalt 17 passivhus i Oslo. Passivhuset innebærer store besparelser for miljøet, samfunnet og for den enkelte familie og Mesterhus har dermed satt fokus på et for IPF viktig område”.

Lambdaprisen vil også bli delt ut i fremtiden og at IPF mottar gjerne forslag på aktuelle kandidater. ”Den økte oppmerksomheten rundt miljø og energibruk, har helt klart også bidratt til økt fokus på isolasjonsbransjen og hva vi kan og må bidra med. Derfor håper vi at det også i årene som kommer vil være mulig å finne verdige prisvinnere”, legger han til.

Gledelig overraskelse
I en kommentar fra Mesterhus forteller kjedeleder Raymond Myrland og teknisk sjef Trine Dyrstad Pettersen at det var svært overraskende og gledelig å motta Lambdaprisen på vegne av hele kjeden. ”Vi tok et strategisk valg om at vi ville bli ”passivhusmesteren” og kanskje er denne prisen et tegn på at vi så langt har lykkes”, forteller de to som ønsker å understreke at det er den store innsatsen til mange byggmestere og ansatte i Mesterhuskjeden som har gjort dette mulig.

Lambdaprisen, som er en skulptur utformet av kunstneren Reidar Finsrud, ble utdelt for aller første gang i fjor. Det var Tor Helge Dokka, seniorforsker ved SINTEF Byggforsk som var vinneren. Dokka regnes som Norges fremste ekspert på lavenergi- og passivhus og er en sentral rådgiver i slike sammenhenger.