Skal løse den største utfordringen innenfor fornybar energi

500 forskere fra hele verden er ventet til Trondheim under Norges største forskningskonferanse viet fornybar energi 7. og 8. juni.

Store grønne energiprosjekter er igangsatt over hele verden og fornybar energi er blitt et alternativ i det globale energibildet. Den neste store utfordringen er å skape et samfunn der de fornybare energikildene spiller på lag i et bærekraftig energisystem. Konferansen representerer startskuddet for forskningsarbeidet på dette området.

Konferansen er også den første i Europa som samler forskere fra alle sentrale områder innenfor fornybar energi: bioenergi, vindenergi, solceller, fornybar energi til transport, samfunnsmessige aspekter ved fornybar energi, nullutslippsbygg, vannkraft og havenergi.

Arrangør er Senter for fornybar energi (SFFE) – et samarbeidsorgan som NTNU, SINTEF og Institutt for energiteknikk (IFE) har etablert for å styrke undervisning, forskning, utvikling og innovasjon innen fornybar energi i Norge. Konferansen er en av NTNUs jubileumskonferanser i forbindelse med at universitetet feirer 100 år i 2010.

Fornybar energi vokser

Fornybar energi er ikke lenger bare forskning og demoprosjekter. I EU installeres det nå årlig 30 prosent mer fornybar energi enn fossil energi, og 2008 var året da de globale investeringene til fornybar strømproduksjon for første gang oversteg investeringene i fossil kraftproduksjon.

Dette har også fått stor betydning i form av sysselsetting og ført til at det i Tyskland nå finnes flere arbeidsplasser innen vindkraftindustrien enn i bilindustrien.

Grønt samspill

– Den neste utfordringen er å få fram kunnskap om hvordan vi best mulig kan utnytte de ulike fornybare energikildene sammen. De kan brukes til å produsere kraft og varme og til å lage materialer i kraftkrevende industri. Nå trengs viten om hva som i hvert tilfelle er best med tanke på samfunnsøkonomi og bærekraft når vi skal kombinere de ulike kildene og ulike former for lagring og transport av energi. Denne konferansen er en start i så måte, fordi den samler forskere fra alle greiner av fornybarfamilien, sier Gabriella Tranell, leder Senter for fornybar energi.

– Programmet for konferansen omfatter både teknologi, økonomi og samfunnsfag. Det å forene kompetansen innenfor disse disiplinene er alfa og omega i arbeidet med å skaffe de fornybare energikildene økt innpass, sier Tranell.

Paneldebatt

Konferansen avsluttes med en debatt ledet av Marius Holm, nestleder i Bellona. I panelet deltar Åslaug Haga – prosjektleder for fornybar energi i Norsk Industri, Pål Julius Skogholt – statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, Sverre Gotaas – innovasjonsdirektør i Statkraft, Unni Steinsmo – konsernsjef i Sintef, og Dr. Matthias Ruth fra University of Maryland.

Tema for debatten er ”How to Build a Robust, Integrated European Industry for Renewable Energy”.