Kommunal aktivitet stopper i Bergen

Streikevakter i refleksvester preger bybildet i Bergen. Søppel begynner å hope seg opp. Tusenvis av barn og unge har ingen skole eller barnehage å gå til. Og fra onsdag blir det verre.

I rådhuset er det stille og mørkt. Kommunale direktører utfører de aller mest nødvendige arbeidsoppgavene mens streiken pågår.

– Dette er en viktig arbeidsoppgave som vi ikke legger så mye merke til i det daglige, sier kommunaldirektør Arne Mikael Landro. Sammen med nestleder på sin avdeling, Britt Nordgreen, sorterer han over 1.000 brev og aviser som kommer inn til rådhuset daglig. De tre som arbeider på avdelingen er i streik. Det samme er 2.400 andre kommuneansatte. Fra onsdag øker antallet streikende til 6.000.

Vil omfatte 34.000 barn

– Vi klarer ikke jobben 100 prosent, så de som sender brev til kommunen i disse dager, bør kontrollere at de er kommet fram når streiken er over, sier Landro.

I rådhusets resepsjon sitter informasjonsdirektør Robert Rastad og svarer på spørsmål og slipper folk inn og ut av bygget. Sentralbordet, som er stengt, og resepsjonen ligger under hans avdeling. Derfor har han anledning til å utføre resepsjonsjobben når han har tid.

Rastad kan fortelle at streiken vil omfatte rundt 34.000 barn og unge når den trappes opp fra onsdag. 5.000 av dem har plass i kommunale barnehager, resten går på skole.

6.000 streiker

Av de 6.000 som går ut i streik, er 4.200 ansatte i barnehager og skoler. De 1.800 andre kommuneansatte som da vil være i streik, jobber på en rekke områder i kommunen.

Rastad sier at virksomheten i mange avdelinger vil stoppe helt opp og hele etasjer i rådhuset blir stående tomme.

Fakturaer for 25 millioner kroner daglig blir ikke betalt, og søknader av forskjellig slag vil hope seg opp. Men lønningskontoret fikk klargjort utbetaling av feriepenger før streiken startet.

– Til nå har vi klart å avvikle en del møtevirksomhet, men nå stopper også de politiske møtene opp fordi sakspapirene ikke blir klargjort og sendt ut, sier Rastad.

Stopper

De kommunale parkeringsvaktene i byen har streiket siden fredag, men bilistene har stort sett vært forsiktige med å feilparkere. Fra onsdag streiker vaktene ved de kommunale parkeringshusene. Byrådet har valgt å la parkeringshusene stå åpne slik at folk kan parkere gratis.

De ansatte ved mottaksanlegget for søppel streiker, og derfor blir ikke søppelkasser tømt. Foreløpig er virkningene begrenset, men i løpet av noen dager kan det bli både lukt og rotteplager i byen.

Når så mange streiker, blir det vanskelig å sysselsette mange av de øvrige kommuneansatte. Bergen kommune har derfor varslet permitteringer for inntil 2.000 ansatte fra 10. juni.