Håp om tilnærming i streiken

Streiken i offentlig sektor virker fastlåst, men det er håp om tilnærming mellom partene innen onsdag når nærmere 30.000 nye arbeidstakere legger ned arbeidet.

– Vi vil lytte til alt arbeidsgiverne kommer med, og det er ikke oss imot med ny kontakt. Men våre krav ligger fast, sier leder Klemet Rønning-Aaby i LO Kommune til NTB.

Kilder på begge sider av konflikten sier det er en viss mulighet for fornyet kontakt, men ingen part vil åpent komme den andre i møte ennå. Onsdag tas i rundt 27.000 arbeidstakere i kommunene ut i streik. Konflikten i sykehussektoren trappes også opp, med 1.200 nye streikende sykepleiere, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

Til sammen vil rundt 45.000 offentlig ansatte være i konflikt fra onsdag dersom streiken ikke blir avblåst innen den tid.

Stillingskrigen mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene kan i teorien fortsette lenge. Først om fire uker må Riksmeklingsmannen kalle inn til ny mekling.

– Jeg vil ta et initiativ overfor partene når jeg finner grunn til det, men i øyeblikket er det ikke grunnlag for noe slikt, sier meklingsmann Dag Nafstad i KS-området til NTB.

Dersom det ikke blir en snarlig løsning på konflikten i offentlig sektor, går det mot tvungen lønnsnemnd. Det er nesten uunngåelig at tredjepart rammes av en arbeidskonflikt i offentlig sektor, og dersom det viser seg at streiken er en fare for liv og helse, vil staten gripe inn.

– Det har allerede oppstått situasjoner der liv og helse har vært i fare, sier administrerende direktør Tor Ingebrigtsen i Universitetssykehuset Nord-Norge til iTromso.no

Ledelsen ved sykehusene var mandag i ferd med å ferdigstille en vurdering av konsekvensene ved onsdagens opptrapping.

– Da vil vi vite mer om hvor alvorlig denne opptrappingen blir. Sykehusene vil omdisponere personell og søke om nødvendige dispensasjoner. Får de ikke det, kan de komme til å beordre streikende tilbake på jobb. Streik er et lovlig virkemiddel, men hensynet til liv og helse går foran, sier forhandlingsleder Anne-Kari Bratten i Spekter til NTB.

Mens konflikten i sykehusene og kommunene virker fastlåst i øyeblikket, gikk ryktene mandag formiddag høyt om en mulig tilnærming mellom partene i godsstreiken. Bakgrunnen for optimismen er et nytt krav fra de streikende transportarbeiderne om en egen omfangsbestemmelse i Speditøravtalen og tariffavtalen til Schenker. Denne bestemmelsen er ment å berolige arbeidsgiverne om at det ikke er meningen å innlemme flere grupper og områder i tariffavtalene enn hva som er praksis i dag.

– Det kunne vi nok ha tenkt oss, men det er helt utenkelig i dagens situasjon. Vi håper at arbeidsgiverne nå ser at vi ikke har noen skjulte hensikter, og avventer en tilbakemelding, sier Transportarbeiderforbundets leder Roger Hansen til NTB.