Fylkesmennene anmelder sjelden miljøkriminalitet

Fylkesmennene politianmelder sjelden miljøkriminalitet, ifølge en rapport fra Direktoratet for IKT og forvaltning (Difi).

Rapporten er laget på oppdrag for Miljøgiftutvalget. Økokrim mener at fylkesmennene må engasjere seg mer.

Vi ser med bekymring at antall saker som anmeldes av fylkesmennene er for få. Det kan blant annet medføre at enkelte slipper unna med miljøkrim uten at det følges opp strafferettslig, sier Hans Tore Høviskeland, leder for Økokrims miljøteam, til Aftenposten.

May Britt Jensen ved miljøvernavdelingen til Fylkesmannen i Rogaland er enig i at det er for få anmeldelser. Men hun mener politiet har skylden.

Når for eksempel kommunene i lang tid har forsøkt å bruke politiet som støtte ved å anmelde ulovlige byggesaker, er veldig mange saker blitt henlagt. Politiet har for lite ressurser og for svak faglig kompetanse. Saker etter forurensningsloven er ofte svært faglig krevende og vi i Fylkesmannens miljøvernavdeling må selv samle inn bevis og skrive utredninger politiet kan bruke hvis vi skal få noen dømt, sier hun.

Hun mener løsningen vil være å få øremerkede midler til slikt arbeid, enten hos Fylkesmennene eller hos politiet.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har som oppgave å følge opp store saker og bedrifter som har størst potensial for å utgjøre en miljøtrussel. Resten tar kommuner og fylkesmenn seg av. I fjor anmeldte Klif til sammen åtte saker.