Største streik på 30 år underveis

Den største streiken på 30 år rammer kommuner over hele landet fra fredag morgen. Rundt 18.000 organiserte tas ut i protest mot for dårlige kvinne- og likelønnstilbud fra kommunale arbeidsgivere.

Barnehager og skoler stenger dørene, eksamener blir ikke avviklet og en mengde pleie- og sykehjem blir rammet allerede første dag. I tillegg til at rundt 17.000 kommunalt ansatte blir å finne som streikevakter og på stands, betyr bruddet mellom Spekter og sykepleierne at ytterligere 940 ansatte ved største sykehusene aksjonerer.

Bruddet i meklingen var et faktum 13 timer på overtid torsdag, et par timer etter at partene i staten kom til enighet med en totalramme på 3,3 prosent og en egen likelønnspott. Kommuneforhandlerne ventet på avgjørelsen i staten, men opplegget i statlig sektor lot seg ikke kopiere til kommunesektoren.

Uløst i Oslo

Oslo kommune er et eget forhandlingsområde som har meklet parallelt med resten av kommunesektoren og staten. Torsdag kveld, nesten ett døgn på overtid, var det fortsatt ingen tegn til løsning for de organiserte i Fagforbundet, YS, Unio og Akademikerne i Oslo.

Forhandlingene pågikk på et hotell i sentrum, og meklingsmann Geir Engebretsen sa at partene ville bruke den tiden som var nødvendig. Ved konflikt også i hovedstaden, blir ytterligere 2.500 ansatte tatt ut i streik.

Fagforbundets leder Jan Davidsen sa etter bruddet at det var umulig å godta opplegget til kommunenes interesseorganisasjon KS. Han var svært kritisk til at KS ikke ville gi likelønnspenger sentralt, slik som i staten, men tviholdt på prinsippet om lokal fordeling. Davidsen påpekte at kommunene har langt flere lavtlønnede enn staten og at grep måtte tas for å utligne nivået.

– Tilbudet fra KS hadde verken profilen eller størrelsen til statsoppgjøret. KS måtte gi 400 millioner kroner mer hvis vi skulle havnet på statsoppgjøret, gitt de særegne forutsetningene og sammensetningen av ansatte i kommunesektoren har, sier Davidsen.

Oppgitt

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS var oppgitt da han traff pressen etter bruddet i meklingen. Ganske kategorisk framholdt han at KS hadde gitt sitt og at lønnsoppgjøret for deres vedkommende var sluttført.

– Forventningene var for høye, og det var manglende realisme i kravene, sier han.

Arbeidsgiversiden mener likelønnsprofilen de tilbød, var sterk, og at en milliard kroner var satt av til lokale forhandlinger. Sundnes beklaget at det var skapt det han kalte «urealistiske forventninger» til dette lønnsoppgjøret.

– Dette var et likelønnstiltak som ville ha truffet meget godt. Jeg er overrasket over at det ble brudd, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS.

Svært mange nordmenn vil bli berørt av streiken når den starter fredag. Kommunalminister Liv-Signe Navarsete (Sp) beklager de ulemper streiken vil få for den enkelte i hverdagen. Ut over det ville hun ikke si stort.

Staten ikke part

– Det er ikke rett av meg å kommentere en pågående konflikt som staten ikke er part i, sier Navarsete til NTB.

Hun legger til at hun har tillit til at kommunene vil gjøre alt de kan for å få hverdagen til å gå opp for folk flest.

Ingen av partene ville si noe om hvor lenge konflikten ville pågå eller hva som skulle til for at streiken kunne bli avblåst. Spørsmålet om følgene for liv og helse er det Statens helsetilsyn som vurderer fra dag til dag. Tilsynet gir råd til helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), som er den som eventuelt vil bruke tvungen lønnsnemnd for å få stanset streiken.