Ingen store grep

Det ligger ingen store grep i revidert statsbudsjett. Riktignok reduseres oljepengebruken med 17 milliarder kroner, men dette blir stort sett kompensert ved økte inntekter fra andre kilder. Det blir bevilget noe mer penger til vei og jernbane, men i forhold til behovet er det snakk om småpenger. Det blir også laget en krisepakke for verftene, men vi synes ikke at regjeringen har tatt inn over seg det som nå skjer ute i Europa.

 

Norge har så mye penger og så mange uløste oppgaver at vi i en periode fremover kan bruke langt mer innenlands til investeringer og nødvendig vedlikehold i våre bygg og anlegg. I stedet for å holde liv i en ulønnsom verftsproduksjon som nå sliter på sine eksportmarkeder, kan vi kanskje bruke kapasiteten i denne industrien til å produsere nødvendige produkter som kan nyttes til oppgaver i bygg og anlegg.

I går la NHO frem en ambisiøs plan når det gjelder jernbaneutbygging i det sentrale Østlands-området. Bruker vi pengene og arbeidskraften vår rett nå, kan slike oppgaver gjennomføres innen rimelig tid – og det uten at man lager et unødig press i økonomien. Selvsagt koster dette mange penger, men hva er forskjell på presset i norsk økonomi om vi bruker 115 milliarder på land eller om vi bruker det i oljeindustrien på norsk sokkel. Det skjønner vi lite av.

Vi må tenker helt nytt i Norge når det gjelder hvordan utbyggingsprosjekter skal finansieres og vedlikeholdes. Vi er ikke like overbevist om at alle i den rødgrønne regjeringen ser dette.

Vi tar selvsagt i mot de økte midlene vi får både til jernbane og vei, men vel så viktig er det hvordan disse pengene blir forvaltet – og at man gjennomfører de planer som trengs innen rimelig tid – og at man får mest mulig igjen for de statlige pengene som brukes.