Avklarende dom om Bustadoppføringsloven

Et ektepar fra Oslo trenger likevel ikke betale tapserstatning til entreprenør etter avbestilling av bolig. De vant en ankesak av prinsipiell betydning denne uken.

Ekteparet kjøpte en bolig under oppføring i Schouskvartalet for 3,4 millioner kroner i 2007 da boligmarkedet fremdeles var i vekst. De avbestilte kjøpet et drøyt år senere da de ikke klarte å skaffe mellomfinansiering. Kontrakten med entreprenøren tilsa et avbestillingsgebyr på 100 000 kr. Hadde markedet fortsatt vært som det var ved kjøpet i 2007, hadde avbestillingsgebyret dekket gjensalgskostnadene, og boligprisen ville ha økt slik at entreprenøren ikke ville vært skadelidende. Slik gikk det imidlertid ikke. Markedet snudde og prisene falt. Prisfallet på fast eiendom i 2008 var høyere enn noe tidligere prisfall siden bustadsoppføringsloven trådte i kraft. Leiligheten ble til slutt solgt for 2,55 millioner kroner og entreprenøren led et tap på over 900 000 kroner.

Med krav om erstatningsansvar for det tap som ble påført ved avbestillingen tok entreprenøren saken til Oslo tingrett i 2009. Entreprenøren vant i tingretten.

Bustadsoppføringsloven gir forbrukere en lovfestet rett til å avbestille kjøp av bolig under oppføring før overtakelse. Ved avbestilling fastsetter loven at entreprenøren kan kreve tapserstatning så langt forbrukeren kan rimelig regne med tapet som følge av avbestillingen. Entreprenøren mente at avbestillingsgebyret i kontrakten ikke lenger var rimelig i forhold til kostnadene. Spørsmålet hadde ikke tidligere vært prøvd i retten.

Ekteparet anket til lagmannsretten med krav om at kjøpekontrakten skal anvendes etter sitt innhold, med avbestillingsgebyret på 100 000 kr. Advokat Bjørn Stordrange, partner i Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA var prosessfullmektig for kjøperne og saken ble forberedt av hans kolleger, advokat Anne Kieding Presthus og advokat Ove-Marthin Granlund. Tirsdag 4. mai ble det avsagt dom.

Retten har konkludert med at et avtalt avbestillingsgebyr ikke kan settes til side som urimelig til ugunst for en forbruker. Bustadoppføringsloven er en forbrukerlov og rimelighetsbegrensningen er til vern for forbrukeren mot urimelig høye avbestillingsgebyr.