Flåthen krever mer kraft

LO-leder Roar Flåthen mener regjeringen snarest må sørge for å øke kraftproduksjonen og bygge ut nettkapasiteten.

– Regjeringen må ta situasjonen innover seg og få fortgang i kraftutbyggingen. Så får vi heller ta diskusjonen om hva slags kraft vi skal bygge ut, sier Flåthen til NTB.

Han er oppgitt over at debatten om ny kraftutbygging aldri ser ut til å ta av, på tross av rapporter om høye strømpriser, tomme magasiner og mangelfullt nett.

– Til tross for at det er stort kraftunderskudd i deler av landet, finnes det krefter som motsetter seg enhver ny utbygging, enten det dreier seg om vann, vind eller gasskraft, sier Flåthen.

Ormen Lange
Norske industribedrifter har sett seg nødt til å redusere produksjonen som følge av høye spotpriser på strøm. Situasjonen er verst i Nord- og Midt-Norge samt deler av Østlandet.

– Det hadde vært mye verre hvis ikke industrien selv hadde vært i en lavproduksjon. I en normal markedssituasjon, hadde det virkelig vært dramatisk, sier LO-lederen.

At Ormen Lange-feltet ble bygget ut uten egen kraftforsyning, mener Flåthen har bidratt til å forsterke den krevende kraftsituasjonen i Midt-Norge.

– Når alternativet er forurensende kullkraft fra Danmark og svensk kjernekraft, kunne man jo se for seg et gasskraftverk i nærheten av Ormen Lange. Vi erkjenner at det er problematisk så lenge det skal renses fra dag én. Men det er jo også et politisk vedtak, sier han.

Høyre og Frp har tatt til orde for å sette i gang gasskraftverk i Møre og Romsdal, uten krav om full CO2-rensing fra dag én, men regjeringen har avvist forslaget.

Mobile kraftverk
Ifølge Flåthen er kraftsituasjonen nå så alvorlig i Nordland, Hordaland og Midt-Norge at diskusjonen om en ny norsk kraftutbygging er nødt til å skyte fart.

Sammen med NHO, Skognæringen og Bondelaget i Midt-Norge har LO nå sendt brev til regjeringen der det forlanges at de to mobile gasskraftverkene på Nordvestlandet starter opp.

– Det er en skandale at regjeringen ikke vil starte opp to mobile gasskraftverk som kostet over 2 milliarder kroner å bygge, sier Leif Sande, leder i LO-forbundet Industri Energi, til Dagens Næringsliv.

Statssekretær Robin Kåss (Ap) i Olje- og energidepartementet sa tidligere denne uken til NTB at dagens ekstreme strømpriser skyldes en kombinasjon av kaldt, tørt vær, redusert svensk eksport og generelt svært høye priser i det nordiske området. Ifølge Kåss vil situasjonen bedre seg i løpet av vinteren.

– Vi satser dessuten stort på å bygge ut andre typer kraft samt styrke nettet til og fra utlandet, sier han.