Klimakur for hvem?

Klimakur 2020 ble lagt fram hos Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) onsdag morgen, og overlevert miljøminister Erik Solheim (SV). Tiltakene kommer til å danne grunnlaget for regjeringens arbeid med totalplanen for nasjonale utslippskutt. Det er nå viktig at man setter seg grundig inn i denne rapporten, men vi er likevel overrasket hvor lite vekt man legger på byggenæringen.

Vi er overbevist om at den aller billigste måten å kutte energi- og klimakostnader på, er å satse på et målbevisst program for å gjøre byggene bedre og mer tilpasset vær og klima. Kan man få til et opplegg med skattefritak for investeringer som konkret går på energiøkonomisering, er vi overbevist om at man kan oppnå mye og det på kort tid. Dette er noe også byggeierne bør være interessert i. Men i og med at det først og fremst er en langsiktig gevinst, må det en skikkelig stor gulrot til - og den kan man ta over skatteseddelen. ROT-fradragene i Sverige er blitt populære og de kan kopieres.

Rapporten er utarbeidet av Klif, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Statens vegvesen, Statistisk sentralbyrå (SSB) og Oljedirektoratet. De fem etatene har jobbet med rapporten siden 2008. Den skulle egentlig vært klar allerede i november i fjor, men fordi arbeidet har vært mer krevende enn først antatt ble fristen utsatt til februar.

Miljøvernministeren er som alltid kjapt ute, men kanskje han denne gangen kan sette seg litt bedre inn i sakene som i gjelder byggenæringen, før han bombastisk går ut med tiltak. Solheim vil tilskynde en skjerping av reglene for teknisk forskrift. Vi merker oss også at Agnar Aas som er direktør for NVE, ramser opp en rekke tekniske dibbedutter som kan installeres i husene. Mye er sikkert fornuftig, men de hjelper lite så lenge husene lekker som en sil.