8 av 10 stikker fra parkeringsskader

Annenhver nordmann har fått skader på bilen sin mens den har stått parkert. De fleste av oss stikker av når vi skader en annen bil.

Dette koster bilistene hundrevis av millioner, men få av oss gjør noe for å forebygge skader, viser en undersøkelse gjort for If Skadeforsikring.

Nå lanserer forsikringsselskapet et nytt begrep: Parkeringsintelligens – PQ. Hvor høy PQ har du?

En undersøkelse som Perduco har gjennomført for If Skadeforsikring blant 1900 privatpersoner, viser at 51 prosent har opplevd at bilen er påført skader fra andre biler mens den stod parkert på en parkeringsplass eller i et parkeringshus.

- Undersøkelsen viser at det er mer enn impulskjøp og parkeringsbøter som gjør handleturen dyrere enn planlagt. Det er nedslående at såpass få opplever at gjerningsbilisten vil gjøre opp for seg, sier Kurt Undereidet, fagsjef i If Skadeforsikring.

Stikker av

8 av 10 som har opplevd parkeringsskader hørte aldri noe fra bilisten som forårsaket skaden: Enten hadde bilisten stukket av (5 av 10) eller så oppdaget man ikke skaden før senere og hørte ingenting fra bilisten (3 av 10). 14 prosent opplevde at den andre bilisten ventet ved bilen, at det var lagt igjen kontaktinformasjon eller at man ble kontaktet senere.

- Her er vi på sporet av en moralsk brist i befolkningen. Alle ville like om den som skadet bilen ordnet opp etter seg, men det er altså veldig få av oss som faktisk ordner opp når en selv forvolder skade, sier Undereidet.

- Prisen på reparasjoner er nok en viktig årsak til at mange stikker av. En vanlig reparasjon av en bulket dør kan koste rundt 7000 kroner pluss moms. Mange av de som stikker av frykter nok kostnadene og bonustapet på sin egen forsikring, sier Undereidet.

Trange parkeringshus

Noe av problemet med bulking på parkeringsplasser og i parkeringshus skyldes sannsynligvis høy plassutnyttelse: Halvparten av de spurte sier at de ofte eller svært ofte opplever at det er trangt og vanskelig å manøvrere bilen i parkeringsanleggene. Hver fjerde sier at hun eller han bruker unødvendig lang tid på å finne en ledig parkeringsplass.

- En del parkeringshus er bygget som om vi alle hadde småbiler, men i stedet er bilene blitt større og ofte med dårligere utsikt. Parkeringshusene er ofte trange og lite oversiktelige, og mange bilister kjenner ikke trafikkreglene for private parkeringshus. Jeg tror kjøpesentrene kan bygge mye velvilje fra publikum ved å lage romsligere og på andre måter bedre parkeringsanlegg, sier Undereidet.

Få forebygger småskadene

En måte å forebygge parkerings(bil)skader er å rygge bilen inn i parkeringslommen. 39 prosent gjør dette, ifølge undersøkelsen. Færre gjør sine innkjøp på tider hvor det er mindre trafikk på kjøpesentrene: 15 prosent sier at de gjør dette ofte eller veldig ofte. Færre frykter at barn skal forårsake (skape) bulker i bilen: 12 prosent unngår helst å parkere ved siden av biler med barneseter. Nesten ingen tar bilder av bilene ved siden av for enklere å kunne finne fram til eventuelle bilister som har skadet bilen deres.

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco for If Skadeforsikring blant et representativt utvalg på 1900 nordmenn i desember 2009.