Kina leder verden ut av økonomikrisen

Ved hjelp av massive stimuleringspakker leder Kina verdensøkonomien ut av ut av resesjonen, ifølge OECD.

– Kinesiske myndigheters raske og kraftige tiltak for å støtte økonomien har dempet virkningene av den globale resesjonen, sier sjeføkonom og OECD-visegeneralsekretær Pier Carlo Padoan.

Kina er allerede verdens nest største økonomi, men giganten i øst kan komme til å passere USA og bli den ledende produsenten av industrivarer innen fem til sju år, skriver OECD i en rapport som ble lagt fram tirsdag.

I rapporten understreker OECD at det er viktig at kinesiske myndigheter ikke sparer så mye som tidligere, når økonomikrisen er over. Offentlig forbruk må økes for å få fart i sosiale reformer på områder som utdanning, pensjoner og helsevesen, heter det i OECDs siste Economic Survey of China.

Kina har råd til økt offentlig forbruk siden økonomien er så sterk. Gjelden utgjorde i 2008 kun 21 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), og den er ventet å stige med bare 3 prosent i 2010 som følge av stimuleringspakkene. Til sammenligning forventes gjelden i OECD-landene å nå hele eller overstige BNP, ifølge rapporten.