Byggenæringen kan løse klimaproblemene

Selv om Norge er ett av Europas minste land når det gjelder innbyggertall, er vi blant verdens ledende på energieksport, og SINTEF er et av Europas største utdannings- og forskningssentre innenfor miljøvennlige løsninger og byggenæringen kan bidra til å løse klimaproblemene, skriver forskningssjef Kim Robert Lisø ved Sintef Byggforsk i sin gjestekommentarspalte her på bygg.no. Norge er helt i front når det gjelder kunnskaper på dette feltet – så dette er ingen overdrivelse.

Dessverre har mange miljøvernere og fagfolk med ulik agenda laget dette med klimaproblematikk så veldig vanskelig. Mange forskere gjør dette for å skaffe bevilgninger til sine egne vidløftige prosjekter. Byggforskerne derimot kan løse mange problemer med særdeles enkle og effektive virkemidler. Problemet for mange i miljøbevegelsen er at dette ikke er raffinert og fancy nok.

Det er ellers 60 år siden SINTEF startet sin virksomhet. SINTEF ble stiftet 26.januar 1950 av professorrådet ved NTH. NTNF opprettet SI (Sentralinstituttet for Industriell Forskning) i Oslo, der direktør Alf Sanengen begynte sitt virke 1. februar 1950. Historien viser at Sanengen også er den først ansatte i det som i dag er stiftelsen SINTEF. Mandag ble dette feiret med en konferanse i Oslo. Vi ønsker til lykke. Byggeindustrien var til stede – og vi kommer med reportasjer på bygg.no og i Byggeindustrien.

Vi vet hva Sintef og Byggforsk står for – og vi håper at disse institusjonene også skal få den plass de fortjener. Sammen med byggenæringens bedrifter og ansatte har vi en kunnskapsbase vi kan øse av også i klimaspørsmål. Mange politikere er opptatt av måneladninger. Men det er ikke alltid like nødvendig å være så høytflyvende og svevende for å få resultater som teller.