Nye eiere i Paroc

Paroc har gjennomgått en økonomisk omstrukturering. Fra og med 23 desember 2009 har et antall internasjonale banker overtatt hovedeierandelen i Paroc. Investeringsfirmaet Arcapita Bank overlater dermed sitt eierskap.

– Vi er glade for å ha funnet en god løsning på den økonomiske situasjonen, og vi er stolte over det Parocs personale har bidratt med for å få til denne løsningen. Vi har lykkes med å tilpasse ressursene våre til den store nedgangen i etterspørsel. Nå som vi har avtalen på plass, får vi en økonomisk stabilitet som sikrer en lønnsom og fremgangsrik fremtid for Paroc, sier Väinö Tuomisalo, CEO i Paroc.

Paroc har blitt eid av ulike investeringsfirmaer de siste ti årene. Den siste eieren, Arcapita Bank, har hatt høy belåningsgrad, og samtidig høye krav til avkastning. Siden disse kravene ikke kunne oppfylles, tar lånegiverne over eierandelen i Paroc.

I forbindelse med dette vil et nytt, eksternt styre ansettes. Overtakelsen innebærer at Paroc, som nå har sterke eiere, kommer til å fortsette den planlagte utviklingen av firmaet sammen med sine ansatte, kunder og leverandører.

Flere internasjonale banker eier nå til sammen 87,5 % av firmaet, mens 12,5 % fortsatt eies av Parocs ansatte.

Bankene har en langsiktig ambisjon med Paroc, og de forventes å ville beholde firmaet til man finner helt riktige eiere som over tid kan fortsette firmaets utvikling. Paroc har i grunnen god økonomi. Mange store investeringer for fremtiden har allerede blitt gjennomført, og det er stor etterspørsel etter produktene. Samtidig er det tung, internasjonal fokus på energispørsmål gjennom nye lover, blant annet fra EU, hvor det kommer strengere krav til energieffektivisering ved renovering av hus. Samtidig skal alle nyproduserte hus fra og med 2020 oppfylle kravene til ”passivhus”. Dette gjør at bankene føler seg trygge på eierandelen i Paroc.

Eierspørsmålet påvirker ikke Parocs drift på nevneverdig måte. Produksjonen vil fortsette å ligge der den er i dag, og Paroc vil fortsatt utvikle produktene sine slik at firmaet også i fremtiden vil være en av Europas ledende produsenter av mineralull.