20,8 millioner til forskning på trebruk

Landbruks- og matdepartementet vil styrke kunnskapen om bruk av tre. Norges Forskningsråd har bevilget 20,6 millioner kroner til et stort forskningsprosjekt som skal utvikle ny kunnskap på disse områdene.

Diskuter saken i vårt forum

Aldri før har et forskningsprosjekt innenfor skog/tre samlet så mange aktører, ca. 30 tilsammen, bestående av forskningsmiljøer, bransje-organisasjoner og bedrifter.

- De skogbaserte verdikjedene kan spille en viktig rolle i arbeidet med å begrense konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren. Sett i lys av pågående klimaforhandlinger i København er opptrapping av forskningsinnsatsen på dette området både positiv og nødvendig, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Delprosjekt - Trebruk for bedre klima og økt verdiskaping

Dette delprosjektet er størst og har som mål å dokumentere de skogbaserte verdikjedene i Norge sin betydning for klima og verdiskaping. Det skal utvikles et totalregnskap både for klimaeffekten og verdiskapingen for de tre verdikjedene som har skogen som råvare: bioenergi, mekanisk treindustri og treforedlingsindustri. Det skal også utvikles en enkel modell for enkeltbedriftens klimaregnskap.

Delprosjekt - Framtidas trekonstruksjoner i et livsløpsperspektiv

Målet med delprosjektet er å utvikle morgendagens miljøvennlige løsninger for trebyggeri gjennom økt kunnskap om trekonstruksjoners miljøpåvirkning i et livsløpsperspektiv. Bakgrunnen er økt oppmerksomhet på miljø- og klimautfordringer og endrede rammebetingelser fra myndighetene, samt næringens eget ønske om miljø- og klimadokumentasjon av; materialer, produkter, elementer, konstruksjoner og hele bygg.

Prosjektet vil føre til økt tilgjengelighet av miljødata for trekonstruksjoner for alle aktørene i byggenæringen. Dette vil gjøre det lettere å ta beslutninger som ivaretar miljøhensyn i byggeprosjekter og sikre miljømessig konkurranseevne for trekonstruksjoner og bedriftene som deltar.

Prosjektet gjennomføres i et samarbeid mellom SINTEF Byggforsk, NTNU og åtte bedrifter.

Den samlede prosjektsatsingen med begge delprosjekter vil bli koordinert av Norges Skogeierforbund. Prosjektet starter på nyåret og vil vare i fire år.