Utsikten på navnetoppen

’’Utsikten’’ er det mest populære navnet på norske borettslag, viser en oversikt fra Norske Boligbyggelag.

Det finnes mer enn 8000 borettslag her i landet, og en gjennomgang av navnene viser at de fleste har fått navn etter veien eller boligområdet de er plassert i.

Men noen navn skiller seg klart ut.

– På borettslagenes fem på topp-liste er Utsikten på førsteplass, Lia nummer to, tett fulgt av Sentrum, Åsen og Toppen, sier administrerende direktør Hege Skinner i Norske Boligbyggelag, NBBL.

Ulik utsikt

Nordmenn bor i Utsikten borettslag i Risør, Trondheim, Harstad og Alta. Utsikten finnes også i Kragerø, Hammerfest, Moss, Fredrikstad, Halden og flere andre steder.

Og slett ikke alle har utsikt over praktfull natur.

– Leilighetene i Utsikten borettslag i Mo i Rana ligger på en bakketopp i nærheten av det gamle jernverket. Beboerne har god oversikt over virksomheten på industriområdet, som nå kalles Mo Industripark, sier Åse Fagerli i Mo og omegn boligbyggelag.

Utsikten borettslag med nesten hundre leiligheter ble etablert på slutten av 1950-tallet, den gang jernverket var byens stolthet.

– Folk strømmet til byen for å få jobb og mange trengte nye boliger. Utsikten lå veldig bra plassert for de som skulle jobbe på jernverket. Men beboerne ser også fjellene i Mo, innover mot svenskegrensen som ligger en times kjøring unna, sier Fagerli.

Liker sol

Beboerne i borettslagene får som regel ikke være med å bestemme navnet. Det er gjerne fastsatt lenge før boligene blir bygget.

– Utbyggingsselskap og boligbyggelag fastsetter navnet når de stifter et nytt borettslag. De bruker navnet når de skal selge nye leiligheter og har ofte vært innom mange forslag før de lander på et navn som klinger godt, sier Hege Skinner.

Nye borettslag i dag har gjerne terrasse eller promenade i navnet, det skaper positive assosiasjoner. Men det er liten tvil om hva som er det beste trekkplasteret.

– Det finnes utrolig mange boligbyggelag med navn som begynner med Sol. Folk bor på Solvang, Solstad, Solvoll, Solbra, Solbygg, Solheim og i Solveien. Uansett hvor man bor i Norge, er det attraktivt å bo nær sola. Sol og varme og hygge på terrassen er det gode liv for svært mange av oss, sier Hege Skinner.