Ønsker troverdighet

– NVE er opptatt av at ordningen med energimerking av boliger og bygninger skal bli så god som mulig, slik at den blir et troverdig og godt virkemiddel for å fremme energieffektivitet.

Dette skriver seksjonsjef Birger Bergesen i NVE i en kommentar til kritikken Boligprodusentene har kommet med av den kommende energimerkeordningen.

– Energimerkesystemet er laget for å gi alle boligeiere en gratis mulighet til selv å merke sin bolig, samtidig som eksperter skal kunne merke kompliserte yrkesbygg. Dette gir et stort spenn i hvilke data systemet skal kunne takle. Ønsker boligeierne å gjennomføre beregningene på enkleste måte, benytter systemet standarddata som hentes fram basert på enkel informasjon som byggeår, areal og boligform. En ekspert kan overstyre disse standarddataene og vil da oppnå et beregningsresultat som er mer nøyaktig fordi standarddataene er satt konservativt. Det vil altså normalt være gunstig å oppgi faktiske data hvis man har dette tilgjengelig, skriver Bergesen

Han opplyser at det i energimerkesystemet er valgt å benytte den samme beregningsstandarden som benyttes i TEK, NS3031. Men i motsetning til i TEK benytter energimerkesystemet beregnet levert energi, og ikke netto energibehov som basis for beregningen av energimerket. Dette innebærer at det i energimerkingen tas hensyn til varmesystemets virkningsgrad og hvor mye energi som må tilføres bygningen.

– En ønsket effekt av dette er at enkelte effektive varmesystemer vil bidrar mer positivt til et godt energimerke enn andre varmesystemer. I hvilken grad varmesystemet benytter fornybare energikilder, gjenspeiles derimot ikke i energimerket. For å stimulere til bruk av fornybar energi er det laget et oppvarmingsmerke som viser i hvilken grad varmesystemet benytter fornybar energi. De utslagene Boligprodusentene viser til, er med andre ord utslag som følger av at varmesystemet skal påvirke karakteren, og dels ved at vi har lagt vekt på at det skal være mulig å få et energimerke ut fra ulike mengder data om bygningen, kommenterer Bergesen.

Han kan videre vise til at standarden for passivhus foreløpig ikke er vedtatt, og det er derfor heller ikke klart hvilket energimerke bygg som følger den nye passivhusstandarden skal få.

– Det tar vi stilling til når standarden er vedtatt. Imidlertid er det tenkt at klassene A og B er forbeholdt bygninger som strekker seg lengre enn TEK, og at bygninger som følger TEK vil ligge i området C/D, opplyser seksjonsjefen.

– NVE har tro på at energimerkeordningen helt fra den blir obligatorisk 1. januar 2010 vil bidra til større oppmerksomhet og bevissthet rundt energieffektivitet i boliger og andre bygninger. Samtidig vet vi at både standarder og forskrifter vil revideres og skjerpes i årene som kommer. Dette betyr at det vil skje en utvikling i energimerkesystemet i takt med utviklingen innen fagområdet også etter at ordningen er innført, avslutter Bergesen.