Regner med færre i arbeid i 2010

NHOs medlemsbedrifter regner med fall i sysselsettingen også gjennom 2010.

Konklusjonen trekkes av NHOs bedriftspanel, der 2.200 bedrifter i alle bransjer over hele landet har vurdert utsiktene for 2010.

Seniorøkonom Dag Aarnes i NHO ser svært alvorlig på resultatene av undersøkelsen.

– At 23 prosent av medlemsbedriftene våre venter oppsigelser neste år, er et skremmende høyt tall . Vi har ikke sett noe lignende før i vårt materiale, og ser svært alvorlig på dette, sier Aarnes til NTB.

25 prosent av bedriftene regner med å måtte permittere ansatte neste år, mens kun 22 prosent av bedriftene tror markedssituasjonen blir bedre neste år. Det betyr at NHO-bedriftene nå gir et stemningsbilde som er klart mer negativt enn det var i august.

Markert mer pessimistisk

Medlemsbedriftene i byggenæringen og industrien er mest pessimistisk, ifølge NHO-undersøkelsen.

Industribedriftene frykter synkende salgspriser, omsetning og lønnsomhet i 2010.

Nær halvparten av bedriftene innen byggevirksomhet og i industri venter svakere driftsresultat i 2010.

– Problemene på arbeidsmarkedet er ikke over. Vi tror problemene først og fremst vil gjøre seg gjeldende for den delen av industrien som trenger omstillinger langs kysten. Utsiktene neste år for oljeleverandørindustrien, skipsbygging og bygg- og anleggsvirksomheten sier vi mørkt på, sier Aarnes.

Han legger til at også reiselivsnæringen står overfor utfordringer.

– Reiselivsnæringen vil lide under svak utvikling i norske husholdningers kjøp av tjenester, men også under svak konkurranseevne og høy kronekurs, tror han.

Oljeinvesteringene bekymrer

Undersøkelsen viser at NHOs medlemsbedrifter tror det blir verre neste år enn både Finansdepartementet og Norges Bank regner med. Den makronøkonomiske utviklingen i Norge tyder på at 2010 blir et vanskelig år for store deler av norsk næringsliv, sier Aarnes.

Han er særlig bekymret er vi for nivået på oljeinvesteringene og utviklingen i varekonsumet, sier Aarnes.

Hittil har tiltakene i pengepolitikken også stimulert folks kjøp av varer og tjenester. Sammen med høye oljeinvesteringer og sterk vekst i offentlige utgifter har dette holdt aktiviteten i norsk økonomi oppe.

– Men framover kan økte renter, lavere vekt i offentlige utgifter, reduserte investeringer på norsk sokkel samt tap av konkurranseevne dempe oppgangen i norsk økonomi, påpeker NHO i sin kvartalsrapport som også ble lagt fram mandag.

Variasjoner

NHO-bedriftenes forventninger til det nye året er gjennomgående svekket, men ikke like mye i alle bransjer.

I industrien regner 37 prosent av de spurt i NHO-panelet med å permittere arbeidstakere det neste kvartalet. Tilsvarende tall for bygg og anlegg er 44 prosent og i reiselivsnæringen 31 prosent. Servicenæringen, fiskeri og havbruk er mer positive.