Jernbaneverket får erstatningskrav hver tredje dag

Jernbaneverket har betalt ut 26,3 millioner kroner i over 300 erstatningssaker etter ulykker de siste tre årene.

I perioden 2006 til 2008 har Jernbaneverket erkjent erstatningsansvar i 331 saker om påkjørte dyr, avsporinger og arbeidsulykker, ifølge en oversikt som Jernbaneverket har utarbeidet for Dagsavisen.

Påkjørsler av dyr dominerer og gjelder 60 prosent av sakene. Størst utgifter er det likevel knyttet til arbeidsulykker. I fjor ble det betalt ut 6,8 millioner kroner til en skadelidt etter en ulykke.

Fra 2006-2008 har Jernbaneverket, som har ansvaret for infrastrukturen på norske jernbaner, utbetalt 26,3 millioner kroner. Også i år er utbetalingene store. Fungerende informasjonsdirektør Ann-Kristin Endal sier uhell kan skje, men at Jernbaneverket er opptatt av sikkerhet.

– Vi jobber aktivt og systematisk med sikkerhetsarbeid og skadeforebygging og registrerer, kartlegger og følger opp alle hendelser, sier hun.

I 59 av sakene gjelder erstatningskravet skader på personer, kjøretøy eller materiell som følge av Jernbaneverkets anleggsarbeid på og rundt skinnegangene. Selv om antallet utbetalinger har gått nedover de siste årene, er de totale summene økende.