Neppe ny regjering denne uka

Alt tyder på at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) trenger helgen på å få regjeringskabalen til å gå opp.

Fra flere hold blir det torsdag antydet overfor NTB at tiden blir for knapp for Jens Stoltenberg. Ønsket skal opprinnelig ha vært å få lagt regjeringskabalen i løpet av denne uka, slik at Stoltenberg og statsrådene kunne hilse folket på Slottsplassen allerede etter ordinært statsråd fredag.

Arbeidet med å sette sammen regjeringen startet for alvor først denne uka, og uttalelser fra statsministeren blir tolket dit hen at statsrådssammensetningen tidligst kan presenteres neste uke. TV 2 siterer dessuten en «sentral kilde» på at han ønsker å ta helgen i bruk.

En kilde poengterer overfor NTB at landet har en regjering og at det «ikke har noen bråhast» å vise fram nye statsråder. Slottet har på sin side ikke fått beskjed om behov for ekstra sikkerhetsopplegg på Slottsplassen fredag.

Regjeringsapparatet holder uansett tett, noe som har åpnet for hyppige spekulasjoner i de politiske redaksjonene. Sammenfattet er Trond Giske aktuell for minst fire departementer, Jonas Gahr Støre for tre og Knut Storberget to.

Spekulerer på høygir

Det synes klart at de tre rødgrønne partilederne fortsetter i postene de har i dag. Dagsavisen, Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og NRK er dessuten enige om at SV kommer til å fortsette med bare minimale endringer.

Det tilsier at Bård Vegar Solhjell fortsetter som kunnskapsminister. Hvis partiet mister en statsråd som følge av den dårlige valgoppslutningen, kan problemet løses ved å gi Tora Aaslands ansvarsområde, forskning og høyere utdanning, til Solhjell.

Det samme gjør SV dersom Fornyings- og administrasjonsdepartementet, som i dag styres av Heidi Grande Røys, legges inn under Finansdepartementet, slik mange SV-ere ønsker, ifølge Dagens Næringsliv.

Også Senterpartiet vil fortsette så å si som i dag, ifølge kildene til en rekke medier. Det skulle tilsi at Terje Riis-Johansen fortsetter som olje- og energiminister, Magnhild Meltveit Kleppa som kommunal- og regionalminister og Lars Peder Brekk som landsbruks- og matminister.

Vanskelig i Arbeiderpartiet

Størst usikkerhet er det rundt Arbeiderpartiet. Tross ønske om stabilitet, gjengitt av anonyme kilder til TV 2, må Stoltenberg finne erstattere for fiskeriminister Helga Pedersen (parlamentarisk leder), arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (stortingspresident) og helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (avskjed i nåde).

Ingalill Olsen fra Finnmark har de siste dagene seilt opp som favoritten til å ta over Fiskeridepartementet.

Støre og Giske

Flere medier synes enige om at utenriksminister Støre og kultur- og kirkeminister Giske, Aps kanskje to sterkeste kort, må belage seg på å bytte departement. De kan for eksempel plasseres i Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Begge blir vurdert som tunge nok til å håndtere de to kanskje mest krevende departementene.

Men også partiveteran og tidligere statsråd Grete Faremo er blitt lansert som mulig ny helseminister, blant annet av Klassekampen og Dagbladet.

Huitfeldt fortsetter?

Også justisminister Knut Storberget kan være på flyttefot, ifølge VG, som peker på Arbeids- og inkluderingsdepartementet, men ikke på noen erstatter for ham.

Sylvia Brustad ga uttrykk for at hun var sliten og ønsket å slutte da hun satt som helse- og omsorgsminister. Som næringsminister holder hun tett om den nærmeste framtida, men Aftenposten siterer flere kilder på at hun kan komme til å bli erstattet av Trond Giske.