Statnett vil eksportere mer strøm til utlandet

Statnett legger opp til en økt eksport av strøm til utlandet.

Samtidig ligger det i Statnetts planer for de kommende årene at det må gjøres et krafttak for å oppgradere sentralnettet.

Det er stor usikkerhet rundt dette, men mest sannsynlig vil investeringene i sentralnettet de kommende ti årene ligge opp mot 40 milliarder kroner, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til NTB.

Betale mer

Statnetts konsernsjef, Auke Lont, sa på et pressemøte i Oslo torsdag at han regner med en økning i kraftproduksjonen i Norge de kommende ti årene på 30 milliarder kilowattimer.

Hele satsingen på fornybar energi forutsetter en total oppgradering av det norske nettet og etablering av flere forbindelser til utlandet, understreket Auke Lont.

Ifølge Akselsen må alle både produsenter og forbrukere bidra og betale mer enn i dag i nettkostnader dersom dette skal realiseres.

Statnett ønsker å legge til rette for en økt handel med fornybar energi over landegrensene. Selskapet ser for seg et samspill mellom stabil norsk vannkraft som eksporteres ut og mindre fleksibel kraft, som for eksempel vindkraft, på kontinentet.

Gode muligheter

Lont ser for seg gode muligheter for den norske vannkraften i dette markedet. Samtidig avviser han at en kraftutveksling med Europa vil gi «kontinentale priser», slik mange mener blir resultatet når det bygges et tilstrekkelig antall overføringslinjer til andre europeiske land.

Selve grunnlaget med handel mellom landene er prisforskjeller. En typisk situasjon vil kunne være at Norge gjennom året eksporterer kraft to av tre timer og importerer én av tre, ifølge Lont.

Tor Inge Akselsen legger til at selv med et stort antall nye forbindelser til utlandet vil utvekslingen være liten i forhold til den samlede kraftproduksjonen i Norge. Dermed vil prisene på strøm i Norge være lavere og holde et gunstig nivå.