Uavhengig operasjonskontroll

Operasjonsstuene i byggefase 2 skal kontrolleres av et uavhengig fagmiljø. Denne tredjepartskontrollen vil vise om det er utført feilkonstruksjoner som gjør det uforsvarlig å drive operasjoner.

– Jeg er ikke urolig for konklusjonene og mener vi har bygd operasjonsstuene med forsvarlige takløsninger, sier Helsebyggs administrerende direktør, Johan Arnt Vatnan på Helsebygg Midt-Norges hjemmeside.

Driftsavdelingen ved St. Olavs Hospital har imidlertid en annen oppfatning. Der blir det hevdet at takene i de 23 nye operasjonsstuene er bygd slik at det kan være fare for vannlekkasjer og støvproblemer. Såkalte ROS-analyser (risiko- og sårbarhet) fra sykehusets rådgiverfirma, Safetech, har bekreftet disse bekymringene.

– Vi mener at Safetechs analyser er basert på mangelfullt faktagrunnlag. Analysene er dessuten endret flere ganger. Dette er ikke tillitvekkende, og derfor trekker vi inn et uavhengig fagmiljø. Jeg håper å få rapporten derfra allerede i midten av oktober, sier Vatnan som ennå ikke vil offentliggjøre hvem som skal utføre tredjepartskontrollen.

Helsesebyggsjefen understreker ellers at de nye operasjonsstuene, i samsvar med sykehusets ønsker, er bygd for å gi mest mulig fleksibilitet ved framtidige driftsendringer. Utformingen gjør det relativt enkelt å tilpasse ny teknologi, som for eksempel anestesiutstyr og operasjonslamper.