Optimismen er tilbake

I løpet av Bygg Reis Deg-uken har vi i Byggeindustrien snakket med hundrevis av personer som har viktige ståsteder i byggenæringen. De aller fleste har fått optimismen tilbake. De forteller om nye prosjekter, om nye kunder, om økende salg og flere konkrete kontrakter. Selvsagt er det fortsatt mange utfordringer, men så lenge man har tro og optimismen på plass er det utrolig hva man kan få til.

Nå begynner også kommunene å komme på banen med prosjekter som følge av krisemilliardene fra regjeringen. Dessverre er det noen kommuner som nå engasjerer utenlandske selskaper til rehabiliteringsoppdrag. Konkurransen utenfra må selvsagt den norske byggenæringen godta. Men mange kommuner ser kun på billigste anbud. Problemet er at noen av disse anbudene er så lave at noen må bryte norske lover og bestemmelser. Almenngjøringsloven synes å være lite kjent. I kommune-Norge er det ikke alle som tar lovverket like alvorlig. Vi kommer tilbake med noen grelle eksempler etter hvert (Har du noen slike eksempler så send oss en mail). Vi ser også at det i importeres byggevarer som ikke er godkjent i Norge og som opplagt ikke tilfredsstiller de krav som gjelder. Her må kontrollen skjepes skikkelig.

Ellers er det mange som misliker den fordelingen av ekstramidlene Enova har fått for å sikre sysselsettingen. Enova er veldig glad i ”dubbedingser” – og så langt har man kommet til kort dersom man bare skal skifte vinduer og dører i tillegg til å isolere ekstra. Dette er billig og effektivt, men skal man få Enova-midler må det helst også innstalleres kostbare ventilasjonsanlegg og styringssystemer.

Det har vært noe dårligere besøk på Bygg Reis Deg i år, men utstillerne synes å være fornøyd med at det er langt flere proffer enn før. Det er de som på kort sikt skaper omsetning, men selvsagt er det også viktig at skoleungdom og vanlige forbrukere besøker messen. Denne gang er det proffene som har reddet messen. Kanskje det er på tide å ta skrittet helt ut - nemlig å lage en ren proffmesse. Alternativet er å lage rene proffhaller. Kan man i tillegg samle enda flere fag ville det ha vært utmerket. Det er også plass til noen rene forbrukerhaller slik at man  kan få en komplett messe. Det kan være fremtiden for Bygg Reis Deg.