Åpnet elementfabrikk i Troms

Betongelementfabrikken til Element NOR på Stormoen i Balsfjord kommune ble offisielt åpnet lørdag.

Samme dag gjennomførte Element NOR åpen dag, der publikum kunne komme å se på produksjonsprosessen. Etter omvisningen inviterte bedriften på lunsj samtidig med innlagt foredrag om bedriften. Responsen fra lokalsamfunnet var utrolig stor, og svært mange fant veien til fabrikken som allerede har blitt et landemerke med sin flotte arkitektur som er som et speilbilde av fjellene som er et av Balsfjords kommunes varemerker.

Etter bedriftens åpne dag og den offisielle åpningen av fabrikken, der Ordfører Gunda Johansen (Ap) klippet over et armeringsjern som symboliserte at bedriften er kommet for å bli en viktig aktør i lokalsamfunnet og en viktig bidragsyter til yterligere modernisering av byggebransjen i landsdelen inviterte bedriften lokalpolitikere og samarbeidspartnere på middag i fabrikkens lokaler.

Ordføreren poengterte at etableringen er svært viktig for Balsfjord Kommune, og at bedriftsetableringen kan bidrar til å motivere andre bedrifter til å etablere seg i kommunen også. Allerede nå ser man at flere bedrifter er ute med føler med tanke på å etablere seg i kommunen, enkelte større bedrifter er allerede i gang med å etablere seg i kommunen. Dette tolker vi som et signal på at vi er på rett vei og er i ferd med å få etablert et variert næringsliv i kommunen som vil bidra til å gjøre oss robuste for fremtiden.

Det var ingen betongelementproduksjon i Troms fylke før Element NOR ble etablert. For bygg og anleggsmarkedet betyr etableringen bedre valgmuligheter i forhold til valg av byggematerialer og byggesystem under planleggingen av bygg. Kortere transportvei til byggeplassene i Troms vil bety større fleksibilitet, sikrere leveranser og reduserte miljølaster fra tunge kjøretøyer på vei. Stormoen i Balsfjord kommune ligger gunstig til i forhold til befolkningssentra i fylket med Tromsø regionen som det største, Indre-Troms og Sør-Troms representerer også et stort og voksende marked på sikt.

Iniativtagerne bak etableringen av Element NOR så på flere mulige plasseringer i fylket, etter en samlet vurdering der avstand til regionale sentra, tilgang på naturressurser, utkipningsmuligheter og andre faktorer falt valget på Stormoen i Balsfjord kommune.

Lokalpolitikere i Balsfjord kommune ønsket etableringsplanen velkommen, og bidro sterkt til at planen lot seg realisere. Grunneier har vist en utrolig interesse og vilje til å bidra til at fabrikken ble etablert på Stormoen, på den måten har mange viktige aktører i lokalsamfunnet bidratt til etableringen av bedriften.

Element NOR eies 50 prosent av Overhalla Cementvare AS, 25 prosent av Nordland Betongelement AS og 25 prosent av Nordland Betongindustri Holding AS. Dette betyr at det er tunge investorer bak etableringen, men enda viktigere er fagkunnskapen disse representerer. Disse bedriftene bidrar med utlånt fagpersonell under innkjøringen av produksjonsutstyret, logistikkstyring og etablering av kvalitetsstyringssystemer i tillegg til at de bidrar i produksjonen av teknisk underlag for produksjon av betongelementer i den første fasen av etableringen.

Fabrikken har vært i drift siden sommeren 2008, altså midt i finanskrisen. De ytre økonomiske rammebetingelsene har gjort det til en utfordring å få nok oppdrag til fabrikken som med sine 5500 kvm fabrikklokale og med topp moderne utstyr har stor produksjonskapasitet. Gradvis har bedriften fått økende ordremengde, og pr august 2009 er ordresituasjonen meget god, markedssituasjonen tatt i betraktning.