Hytteprisene langs sjøen faller

Etter flere år med oppgang, sank prisene for hytter ved sjøen med 2 prosent i fjor. Nedgangen fortsetter i 2009.

Fakta om snittpriser på sjøhytter

Høyeste gjennomsnittspris på hytter i 2008 formidlet gjennom eiendomsmeglerforetak fant vi i disse kommunene:
*1. Lillesand (5,6 millioner kroner)
*2. Tjøme (5,58 millioner kroner)
*3. Sandefjord (5,47 millioner kroner)
*4. Kragerø (4,9 millioner kroner)
*5. Søgne (4 millioner kroner).
Kilde: Effs og Finns analyse av fritidsboliger ved sjøen.

Mellom 2004 og 2007 steg prisen på en gjennomsnittlig hytte ved sjøen årlig med 15 prosent. Nå synker prisene, og finanskrisen får skylden.

- Det er litt for tidlig å se hvordan året blir, men alt tyder på at hytteprisene fortsetter å synke i år. Vi er ikke upåvirket av finanskrisen, sier nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), Torbjørn Ek, til NTB.

Prisene var i fjor tilbake på nivå med 2005 og 2006. Til tross dette økte antall hytter som ble lagt ut for salg med 40 prosent fra 2007 til i fjor, viser en analyse Makrosikt har gjort for Eff og nettportalen Finn.

Prisene på en gjennomsnittlig hytte ved sjøen, var på vel 1,8 millioner kroner i 2008. De mest populære hyttene er de med strandlinje, brygge og kort avstand til sjøen. Med strandlinje øker prisen med hele 35 prosent.

Kjøper billig
Det er det billigste markedet som går best for øyeblikket, skal vi tro daglig leder i Krogsveen i Tønsberg, Jørgen Erland Pettersson.

- Hyttene i prisklassen 2-7 millioner selger vi mest av. Hyttene som koster 10-15 millioner er for dyre for folk flest, og for billig for indrefileten. Hyttene til over 20 millioner finnes det ingen av nå. Eierne vil ikke selge, og vi har ingen kjøpere, sier Pettersson.

I fjor ble 60 prosent av hyttene ved sjøen solgt under takst.

- Selgerne har for høye forventninger. De går ut altfor høyt, og da skjer dette, sier Ek.

Lillesand på toppen
Fredrikstad, Kragerø og Hvaler er kommunene som har hatt flest hytter til salgs ved sjøen i perioden 2003 til 2009. Lillesand troner på toppen over høyeste gjennomsnittpris. For en hytte i sørlandskommunen må du ut med rundt 5,6 millioner kroner. Tjøme følger hakk i hæl med en snittpris på 5,58 millioner, mens Mandal ligger i bunn med en gjennomsnittpris på 1,4 millioner kroner.

Nå er det kjøpers marked, og nestlederen i Eff oppfordrer dem som drømmer om å realisere hyttedrømmen om å slå til mens jernet er varmt.

- Om du ser på dette som en investering, kan du gjøre kupp nå, sier Ek.