- Fullt mulig å nå energimål

- Det er et ambisiøst mål men det er fullt mulig å nå det, sier adm. dir. Ketil Lyng i BNL i en kommentar til Lavenergiutvalgets rapport som ble lagt frem torsdag.

Fakta om Lavenergiutvalget

* Opprettet av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) i mars i år etter oppfordring fra Naturvernforbundet.
* Skulle kartlegge muligheter for energieffektivisering.
* Ledet av tidligere styreleder i Hydro, Jan Reinås.
* Avleverte sin rapport «Energieffektivisering» til statsråden torsdag.
(Kilde: Olje- og energidepartementet) (©NTB)

Fakta om passivhus

* Et passivhus er bygget med mest mulig passive elementer for å redusere energibehovet, som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning.
* Det totale energibehovet til en bolig bygget etter passivhusstandard er ca. 25 prosent av energibehovet for en vanlig bolig.
* Passivhus har fått stor utbredelse i Tyskland og Østerrike, og etter hvert også i andre europeiske land som Sveits, Belgia, Nederland og Sverige.
(Kilde: passiv.no) (©NTB)

Det var olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som mottok rapporten. Utvalget sannsynliggjør en halvering av energibruken i bygg innen 2040.

Ketil Lyng peker på at forutsetningen for å nå målet er at man får konkretisert planene slik at man kommer fra ord til handling.

- Hovedutfordringen ligger i den eksistrerende bygningsmassen. 70 prosent av bygningsmassen vi har i 2040 er allerede bygd. Uten gode virkemidler og investeringsstøtte til energieffektivisering i eksisterende bygg , samt bevisste offentlige og private byggherrer, har vi ikke sjangs til å nå målet, sier Lyng til BNLs nettsider.

Lavenergiutvalget peker på at det er nødvendig at næringene og myndighetene sammen lager nasjonale handlingsplaner for energieffektivisering innen både bygg og industri, og at det satses på massiv kompetanseheving av næringen og dens kunder/brukere. Likeledes må kravene til energi- og miljøkompetanse blant næringens aktører heves.

-  Dette er helt i tråd med hva byggenæringen selv ønsker, og sammenfaller med konklusjoner som ble trukket i det interdepartementale møtet mellom byggenæringen og KRD, MD og OED 4. mai i år, sier Rannveig Ravnanger Landet, direktør for miljø og energi i BNL og medlem av Lavenergiutvalget.

Utfordringene for å få ned energibruken i bygg er store og det er i den eksisterende bygningsmassen vi har det største potensialet for energieffektivisering.

- Da er det ikke tilstrekkelig med skjerpede byggeregler for nybygg, selv om det også er helt nødvendig. Ved siden av offentlige reguleringer, må en rekke insentiver på plass for å utløse frivillige enøktiltak, påpeker Landet.

Les rapporten her