Etterspørselssvikt ga lavere produksjon

Stadig flere industribedrifter må redusere aktiviteten i kjølvannet av finanskrisen, og det er ventet at denne utviklingen vil fortsette, går det fram av Statistisk sentralbyrås (SSB) konjunkturbarometer for 1. kvartal 2009.

Barometeret vitner om at norsk industri for tiden har dårlige vilkår. Produksjonsvolumet falt, og det samme gjorde sysselsettingen. I tillegg var ordretilgangen merkbart svakere både i hjemme- og eksportmarkedet. Den negative utviklingen reflekteres i markedsprisene som ifølge konjunkturbarometeret svekket seg i samme tidsrom.

Andelen industriledere som overfor SSB oppgir at manglende etterspørsel begrenser produksjonen, er merkbart høyere enn i siste kvartal 2008, og ytterligere vekst i lagre av produkter for salg sees på som støtte for dette resultatet. På den annen side synes ikke kapasitetsvansker eller mangel på kvalifisert arbeidskraft å være et problem lenger, mener SSB.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting er betydelig redusert, og beregnes i 1. kvartal til 77,2 prosent - om lag samme nivå som ved forrige lavkonjunktur i 2003. På grunn av økt produksjonskapasitet i industrien er det fortsatt langt igjen før produksjonsvolumet faller til samme nivå som i 2003, mener SSB.