Uenige om standardbygg

Mens arkitekt Peter Butenschøn liker satsingen på ikonbygg i hovedstaden, er han redd for at arkitekturen blir glemt i andre offentlige bygg.

Med Oslo kommunes prøveprosjekt med bygging av 11 standardiserte barnehager som bakteppe møtte lederen i Oslo Arkitektforening byråd Merete Agerbak-Jensen til debatt under Byggedagene. Før de for alvor dro i gang debatten applauderte de forrige foredragsholder Drammen-ordfører Trond Opdal Hansen for det de hadde fått til.

- Det er prisverdig at de vil bygge veldig mange barnehageplasser, men drastisk at Oslo kommune tror at man ikke trenger å tenke kvalitet. I motsetning til Drammen har man ikke erkjent dette i Oslo. Jeg synes dette er problematisk, sa Butenschøn.

- Butenschøn skyter langt over mål.  Vi har hatt og forventer en stor befolkningsvekst i årene fremover. Samtidig er det nå lovfestet rett til barnehageplass. Vi har bygget og må bygge mange barnehager i årene fremover, og da kan vi ikke bare tenke på det ideelle i forhold til arkitektur. Det viktigste er å få dem på plass, sa Agerbak-Jensen.

Hun sa at alle skoler ikke nødvendigvis bør være like staselige som Bjørnholt vgs, og påpekte at alle de fire leverandørene til barnehagene har arkitekter tilknyttet sin virksomhet.

- Vi må bygge bedre enn bare godt nok. Vi vet hvordan det er for barn å vokse opp i noe som bare er godt nok, og det holder ikke. Godt nok er ikke nok, vi må ha det høyere mål enn det. Ikke bare godt nok på noen få signalbygg, sa Butenschøn.

- Hvis vi kan få til løsninger som er gode nok på energi, miljø, for barna og sparer tid og penger er det bra. Så skal vi evaluere etter disse prosjektene, sa byråden.