Yrkeslandslaget til VM er tatt ut

- Hva hadde Norge vært uten dyktige yrkesutøvere? spurte leder i Stortingets utdanningskomité Ine Marie Eriksen Søreide da hun hilste Yrkeslandslaget på sin første samling.

Også LO-leder Roar Flåthen og NHOs adm. dir. Finn Bergesen jr hilste Yrkeslandslaget og uttrykte hvor viktig det er for landet å ha dyktige yrkesutøvere.

Årets yrkeslandslag består av 20 deltakere i 17 fag. Deltakerne er mellom 18 og 22 år og er landets dyktigste utøvere innen sine fag. I september skal de konkurrere med 1000 deltakere fra hele verden under WorldSkills Competition i Calgary.

- Hva hadde oljenasjonen Norge vært uten dyktige sveisere? Og hva hadde helsevesenet vært uten dyktige helsefagarbeidere? Eller bilmekanikere og kokker? spurte Ine Marie Eriksen Søreide, og la til at det også var viktig å ta vare på kompetansen i små fag som for eksempel gullsmedfaget.

Søreide vet av egen erfaring at praktiske ferdigheter blir i fingrene, men hun understreket at det også er viktig å ha teoretiske ferdigheter som er tilpasset faget.

- I et samfunn hvor endringene skjer stadig raskere er det viktig å være trygg på egen kompetanse og omstillingsevne. Derfor er det viktig å lære nye ting selv om du har lært et fag.

- Å delta på Yrkeslandslaget blir antakelig den mest lærerike tiden i livet deres. Ta vare på mulighetene det gir. Dere blir forbilder for andre yrkesutøvere og jeg ønsker dere lykke til i Calgary.

Yrkeslandslaget har i år deltakere fra fagene telekommunikasjon, automatisering (tomannslag), CNC dreiing, sveising, trykking, bilskade, elektriker, gullsmed, blomsterdekoratør, fashion (søm), bilmekaniker, kokk, servitør, billakkering, anleggsgartner (tomansslag), grafisk design og helsefagarbeider (tomannslag).

- Målet er å bli best i verden og å skape økt interesse for yrkesfagene, sier sekretariatsleder Elisabeth Lange i WorldSkills Norway. Mens det er de ulike bransjene som har ansvaret for å forberede deltakerne, er det hun som har det praktiske ansvaret for å gjennomføre deltakelsen. For to år siden tok Norge en gull, en bronse og fem medaljer for høy kvalitet.

Deltakerne på Yrkeslandslaget er tatt ut av bransjene gjennom ulike former for konkurranser og kvalifiseringsrunder for å finne fram til de best egnede deltakerne.  Fram mot konkurransene trenes de under oppsyn av hver sin ekspert.

Det er ventet at WorldSkills Competition (Yrkes-NM) i Calgary vil trekke et publikum på 150.000 personer i løpet av fire konkurransedager. De 1000 deltakerne kommer fra 50 land og skal konkurrere i 45 ulike fag.