Fortsatt tro på pellets til oppvarming

Pelletsfyring har ikke fått noe gjennombrudd i Norge, slik mange ventet for en del år siden. Men pellets er fortsatt konkurransedyktig med en pris på mellom 50 og 70 øre per kWh, ifølge fagfolk.

Pelletsfyring

*Fyring med trepellets er et alternativ til fyring med strøm og olje.
*Mange ventet et gjennombrudd for pelletsfyring etter vinteren 2003 som var svært kald samtidig som strømprisene var svært høye.

*I årene etter har ikke strømprisen ligget så høyt. Dermed har ikke prisforskjellen per kWh og strøm vært så stor. Oljeprisen har også variert kraftig.

*Den som skal fyre med pellets må foreta en forholdsvis kostbar investering i pelletskamin. Prisene starter i underkant av 20.000 kroner.

*Enova gir inntil 4.000 kroner i støtte til dem som installerer pelletskamin.

*Det er solgt 10.000 - 12.000 pelletskaminer i Norge. For mange av dem som har investert i kamin er det lønnsomt å bruke pellets framfor strøm i dag.

*Pelletsfyring vil bli langt mer interessant dersom prognosene om kraftig økte strøm- og oljepriser slår til.

- Jeg har fortsatt tro på pelletsfyring, også hos private. Grunnen til at det ikke har fått det gjennombruddet som mange trodde på, er at prisene på strøm og olje ikke har økt så mye som ventet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

- Prognosene går ut på at både olje og strøm blir dyrere i framtiden. Da blir pelletsfyring et enda mer aktuelt alternativ, sier olje- og energiministeren til NTB.

En av flere
- Pelletskaminen hører med i et mangfold av varmeløsninger, sier spesialrådgiver Sverre Inge Heimdal i Enova. Det statlige organet Enova arbeider for energisparing og mer miljøvennlig energibruk.

- Vi har tro på pelletskaminer som en av flere ulike varmeløsninger. Det er ikke slik at alle skal ha pelletskamin, men for mange vil den være et godt alternativ. Vi merker blant annet at en del eldre mennesker velger pellets fordi de synes det er tungvint å sjaue med ved.

Enova gir fortsatt støtte til dem som vil kjøpe pelletskamin. Støtten er 20 prosent av investeringskostnadene begrenset til 4.000 kroner.

Solgt 10.000
Støtteordningen har blitt praktisert i to perioder. Første gang var vinteren 2003 da det var svært kaldt og strømprisen gikk til nye høyder.

- Da varte søknadsperioden bare i halvannen måned, og vi fikk inn nesten 5.000 søknader, sier Heimdal. - Evalueringen av støtteordningen var positiv, og Olje- og energidepartementet gjeninnførte ordningen i 2006. Nå omfatter den foruten pelletskaminer flere andre oppvarmingsmetoder, blant dem varmepumper.
Totalt er det solgt rundt 10.000 pelletskaminer til private her i landet de siste sju årene. Av dem 3.300 med støtte fra Enova. De fleste som fyrer med pellets bor i Innlands-Norge.

- Vi har stort sett fått gode tilbakemeldinger fra dem som har valgt pellets og evalueringen som er foretatt av Trøndelag Forskning og Utvikling er positiv. Fordelen med pelletsfyring er blant annet at du kan fylle kaminen slik at den brenner i et døgn og du kan velge hvor varmt du vil ha det med termostat, sier Heimdal til NTB.

Fornøyde brukere
- Det viktigste vi fant i vår undersøkelse var at hele 95 prosent av dem som hadde kjøpt pelletsovn og fyrte med pellets var fornøyd, sier seniorforsker ved Trøndelag Forskning og Utvikling, Roald Sand.

Undersøkelsen omfattet 210 pelletsbrukere, og en viktig grunn til at de var fornøyde var at de sparte penger da undersøkelsen ble gjort i 2006.
- Prisen på pellets er senere gått litt opp og spesielt Sør-Norge har hatt veldig gunstige strømpriser en periode. Men med de prisene vi ser denne vinteren, vil de som bruker pellets fortsatt spare penger i forhold til strøm, sier Sand.

Billigere
Han viser til at det i praksis koster under 70 øre per kilowattime (kWh) med dagens pelletspris, mens sammenlignbar strømpris ligger for en stor del mellom 80 og 90 øre.

De som kan kjøpe større mengder pellets, i første rekke boligblokker og andre bygg med felles fyrkjele, kan få prisen ned under 50 øre per kWh
Sand mener at en investering i pelletskamin også kan være lønnsomt for den som bygger ny bolig.

- For mange kan det være mer lønnsomt å investere i en luft/luft varmepumpe, men pellets er stabil og miljøvennlig varme. Det har skjedd mye i løpet av få år. Ovnene har blitt billigere og bedre. Du kan få en bra ovn til 20.000 kroner.

Dessuten har pelletsen blitt bedre. Selv om prisene på olje og strøm nå ser ut til å bli relativt lave i 2009, har jeg fortsatt tro på pellets som et konkurransedyktig alternativ til strøm og olje, sier Sand.