Kina ser tegn til oppgang

Kinesiske politikere sier de nå ser de første tegnene til ny oppgang i økonomien. De arbeider likevel videre med støttetiltak for å styrke veksten.

Zhang Ping, som leder Kinas nasjonale utviklings- og reformkommisjon, sier at det kommer oppmuntrende signaler fra flere sektorer i økonomien. Kina er imidlertid avhengig av at forholdene bedrer seg også i andre land, understreket han.

Kinas økonomi er verdens tredje største, etter den amerikanske og den japanske. Men kineserne er nødt til å selge mange av sine varer i utlandet, fordi etterspørselen innenlands ennå ikke har vokst til et nivå tilsvarende det man finner i vestlige land.

Tegn

- Det fins allerede tegn til oppgang i forbruket, i investeringene og i prisene på visse produkter, framholdt Zhang Ping.

Hvis den globale finanskrisen fortsetter, har kineserne planer om tiltak som skal avverge nye tilbakeslag, tilføyde han.

Zhang kom med sine kommentarer på en pressekonferanse i forbindelse med den kinesiske Folkekongressens sesjon i Beijing. Folkekongressen er Kinas nasjonalforsamling, og den økonomiske situasjonen er et sentralt tema for sesjonen.

Sentralbanksjef Zhou Xiaochuan gjentok på den samme pressekonferansen statsminister Wen Jiabaos forsikring om at Kina kan oppnå en økonomisk vekst på 8 prosent i år. For å oppnå dette, skal landet bruke mer penger på å skape arbeidsplasser og styrke eksporten.

Ledighet

Nye arbeidsplasser trengs, for arbeidsledigheten har utviklet seg til et alvorlig problem for landet. Ifølge en ledende tjenestemann har 20 millioner kinesere mistet jobben som følge av den globale krisen.

Ledigheten kan bli et alvorlig problem for det eneveldige kommunistpartiet, som har forsvart sitt grep om makten ved å vise til flere tiår med rask økonomisk vekst. Nå frykter mange kommunistiske ledere at stigende arbeidsløshet skal utløse alvorlig sosial uro.

Tjenestemannen Chen Xiwen, som leder et kontor for sysselsetting på landsbygda, sier imidlertid at tallet på omflakkende arbeidsledige ser ut til å ha stabilisert seg. Det er ikke registrert noen ny vekst i tallet etter den kinesiske nyttårsfeiringen.