Statnett og NVE rykende uenige om kabelbrudd

NVE pålegger Statnett å gjenopprette driften av kabelforbindelsene over Oslofjorden innen 1. juli 2009. Kablene har vært ute av drift siden våren 2008, og nå er NVEs tålmodighet slutt.

Hvis ikke kablene er i orden ved fristens utløp, må Statnett betale bøter på 800.000 kroner per dag, mener Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Kabelfeilene har påført Norge store samfunnsøkonomiske tap, og vår forsyningssikkerhet er svekket så lenge kablene er ute av drift, mener NVE.
Årsaken til at de tre sjøkablene i sentralnettet som krysser Oslofjorden, har vært ute av drift er ifølge NVE utilstrekkelig vedlikehold og kontroll av kablene.

Statnett rykende uenig
Men Statnett lar seg ikke uten videre irettesette på denne måten. Kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen sier til NTB at det eneste Statnett erkjenner er at selskapet har vært for lite påpasselig med å holde NVE orientert om fremdriften.

- Vi har håndtert feilene som oppsto med forsyningssikkerhet som høyeste prioritet. Strømkundene er ikke rammet, de har tvert imot fått billigere strøm mens vi har arbeidet med bruddene, sier Akselsen.

Han innrømmer imidlertid at enkelte produsenter ikke har fått den pris og omsetning som de ellers kunne ha fått.

- Det viktigste er imidlertid at man forstår kompleksiteten i det arbeidet som har pågått under svært vanskelige forhold. Vi skjøter de ødelagte kablene eller legger nye. I alt er det fem kabler som må fornyes, og det skal skje vinterstid i et område der det ligger miner og annen ammunisjon over de ødelagte kablene.

NVE fastholder

Men NVE står på sitt.
- Hvis kablene hadde vært ute av drift i en periode med lite vann i norske magasiner, ville strømkundene blitt rammet. I stedet er mulighetene for å eksportere overskuddskraft blitt betydelig redusert, noe som har påført kraftselskapene tap i form av reduserte salgsinntekter.

I pålegget fra NVE blir Statnett sterkt kritisert for brudd på regelverket, manglende rapportering, dårlige rutiner og sommel med feilretting.

NVE mener også at Statnett ikke i tilstrekkelig grad fulgte opp tiltak for å fjerne miner og ammunisjon som ble funnet langs kablene i 2007. Selskapet har ikke hatt beredskapsavtaler med viktige ressursleverandører på områder der Statnett selv ikke har spesialkompetanse, fastslår NVE.

Lavere kapasitet
Akselsen sier at Statnett tar det omfattende brevet fra NVE alvorlig og at det vil bli grundig gjennomgått. Han mener mye kan tyde på at NVE legger føringer for en redusert kapasitet i kabelsystemet over Oslofjorden.

- Det er i så fall en alvorlig og viktig sak, mener han. Men 1. juni skal arbeidet med kablene være avsluttet.

- Datoen er det Statnett selv som har fastsatt, sier Akselsen, som likevel ikke er helt sikker på at fristen vil holde.

- Det som skjedde i kabelsystemet som går mellom Slagentangen i Vestfold og Larkollen i Østfold, skulle rent statistisk ikke kunne skje. Derfor kan vi aldri være 100 prosent sikre, sier han.