Ris til egen bak

NITO er redd mange oppsigelser og langtidspermitteringer kan virke mot sin hensikt.

- Bedriftene trenger teknologisk kompetanse for å komme seg ut av den økonomiske krisen, og de trenger kompetansen etterpå, sier Marit Stykket,  presidenten i NITO. Hun etterlyser engasjement fra NHO.

- Industrivirksomhetene som sier opp folk, eller permitterer for å maksimere bunnlinjen, vet virkelig ikke sitt eget beste. Om kort tid vil ingeniørmangelen være verre enn noensinne, sier president Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer, Marit Stykket. På NITOs årlige lønnskonferanse onsdag 4. mars vil hun konfrontere NHO i disse spørsmålene.

NITOs årlige behovsundersøkelse viste at hele 54 prosent av ledere som ansetter ingeniører sier det er svært vanskelig eller meget vanskelig å skaffe nødvendig ingeniørkompetanse. Selv om tallet er noe mindre enn i fjor, er presidenten i Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer opptatt av hva det sier om fremtiden for kunnskapsintensive virksomheter.

- Det underliggende faktum er at vi faktisk har ingeniørmangel i Norge. Den industrivirksomhet som tror man kan si opp ingeniører i 2009, og håpe at tilsvarende kompetanse er lett å få tak i om noen år, har ikke satt seg inn i hvor dramatisk ingeniørmangelen er, sier Marit Stykket. Hun er forundret over at NHO ikke offentlig har gjort norske virksomheter klar over hvor hvilke konsekvenser oppsigelser av hensyn til bunnlinjen kan medføre.