Vi bøtelegge for anbudsbrudd

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har klaget seks statsetater inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) for brudd på anbudsreglene.

NHO mener staten gir bort oppdrag i det stille og ødelegger sunn konkurranse. Derfor har NHO nå klaget inn seks etater for lovbrudd, skriver Aftenposten. 

- Dette er veldig skadelig for konkurransen. Det hindrer innovasjon og nyskaping. Vi vil ikke beskytte hoffleverandører, sier NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes og direktør Petter Haas Brubakk i NHOs næringspolitiske avdeling.

NHO har valgt seg ut seks statlige etater: Forsvarsbygg, Husbanken, Helsedirektoratet, Statens innkrevingssentral, Norsk Tipping og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. NHO mener disse seks etatene flere ganger har begått det alvorligste bruddet på loven om offentlige anskaffelser, nemlig å sette ut oppdrag over anbudsgrensen på 500.000 kroner til private aktører uten å utlyse oppdraget offentlig i det hele tatt.

De samme etatene har fått kraftig kritikk av riksrevisor Jørgen Kosmo. Men det er ikke nok å bli uthengt av Riksrevisjonen. Det må få en konsekvens at staten bryter loven, mener NHO.

Kofa får klagene fra NHO på sitt bord, og har anledning til å bøtelegge dem som begår de groveste bruddene.

Alle etatene som ble kritisert av Riksrevisjonen har i sine tilsvar lovet å skjerpe seg.