ESA sier ja til norske klimakvoter

EFTAs overvåkingsorgan ESA sa nei til den norske klimakvoteloven. Så ble den endret, og nå er det fritt fram for gratiskvoter til gasskraftverket på Kårstø.

Den reviderte klimakvoteloven gikk igjennom i Stortinget tidligere i år. ABC Nyheter har nå fått bekreftet fra kilder i Brussel at ESA som ventet ikke har innsigelser mot den nye loven.

Statens forurensningstilsyn er i disse dager i gang med å ferdigsnekre detaljene i kvotesystemet for industrien. 111 kvotepliktige norske bedrifter vil i løpet av mars få vite hvor mange gratiskvoter de får.

Hensikten med kvotehandelen er å få ned utslippene av CO2.

- Anslag viser at bedriftene i 2010 vil slippe ut mellom 20 og 21 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Rundt 14 millioner kvoter vil bli delt ut gratis eller solgt på auksjon i Norge. Resten må bedriftene kjøpe på det frie markedet, hvis de ikke kutter i sine utslipp, sier senioringeniør George Nelson i SFT til NTB.

For at kvotehandelen skal ha en miljøgevinst, trykkes det opp langt færre kvoter enn det som forventes av klimautslipp. Det skal sikre kamp om kvotene og utslippsreduserende tiltak. Kvotepliktige bedrifter som overstiger utslippsbegrensningene, straffes med bøter.