Høyanger får millioner i nødhjelp

Høyanger kommune skal få både omstillingsmidler og skjønnsmidler, lover kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Det lokale Nav-kontoret i Høyanger har fått dobbelt så mange ansatte - fra seks til tolv - for å ta unna den sterke økningen i antall arbeidsledige etter at felgprodusenten Fundo Wheels gikk konkurs. Mandag var en større delegasjon fra kommunen og fylkeskommunen i Oslo for å be regjeringen om ytterligere nødhjelp.

- Vi skal stille opp på dugnad for Høyanger. Det er ingen tvil om at kommunen kvalifiserer til å motta omstillingsmidler, og den vil også få skjønnsmidler, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til NTB.

Trenger 10 millioner
Totalt kommer den økonomiske nødhjelpen fra regjeringen trolig til å komme opp i godt over 10 millioner kroner etter at felgprodusenten Fundo Wheels gikk konkurs, kanskje blir det snakk om flere titalls millioner kroner. Høyanger kommune fikk over natten drastisk økte utgifter og betydelig reduserte skatteinntekter da rundt 300 ansatte ble ledige etter konkursen 12. januar.

- Hele sosialbudsjettet vårt på 2 millioner kroner for 2009 er brukt opp allerede. I tillegg ser vi foreløpig behov for ytterligere 10 millioner kroner i skjønnsmidler, sier ordfører Kjartan Longva. Fundo Wheels og bedriftens ansatte bidro til kommunens inntekter med 27 millioner kroner i 2007.

- Ekstremt krevende
Mandag formiddag møtte Longva Kleppa og nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap). Hver fjerde arbeidstaker i Høyanger kan stå uten arbeid hvis moderat pessimistiske scenarier inntreffer.

- Sammenlignet med innbyggertallet i Oslo ville en tilsvarende hendelse bety at hovedstaden fikk 50.000 nye arbeidsledige over natta. Det er en ekstremt krevende situasjon, sier handels- og næringsminister Sylvia Brustad.

Situasjonen i Høyanger får dessuten ringvirkninger for nabokommunene Balestrand og Gaular, som er hjemkommunene til et mindretall av de ansatte.

Rammer flere
Transportbedriften Per A. Øren har hatt oppdrag for Fundo Wheels med å frakte metall og ferdige hjul til kontinentet og har måttet redusere bemanningen med 20 ansatte.

I tillegg har Eras Metal måttet permittere 30 ansatte etter å ha fått pålegg av Statens forurensningstilsyn. Hydro Aluminium i Høyanger med sine 250 ansatte er dessuten truet av nedgangstidene, og vurderer i første omgang å permittere 20 ansatte.

- I så fall er 25 prosent av arbeidsstokken i Høyanger blitt rammet av ledighet, sier stortingsrepresentant Ingrid Heggø for Arbeiderpartiet i Sogn og Fjordane til NTB.

Det var hun som fikk i stand møtet mandag formiddag.