Gladmelding

Vi er særdeles glade også på JM Byggholts vegne over å kunne bringe slike gladsaker som vi la ut på bygg.no i går kveld. Bedriften har seksdoblet salget på boliger i januar i år i forhold til samme måned i fjor - og det kanskje mest oppsiktsvekkende at det aller meste er solgt i Oslo. På samme måte som markedssjefen, vil vi være varsomme med å si at nå har markedet snudd.

Men slike meldinger som den vi nå har fått fra JM Byggholt, er overmåte viktig.

Det har vært nok av nedslående meldinger om boligsalget den siste tiden.

Vi vet at det nå sitter mange mennesker på gjerdet for å skifte/kjøpe bolig. I følge Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret kan det være så mange som 20 000. For vår del er vi ikke i tvil om at det kan skje mye etter den 9. februar når den nye bankpakken kommer fra regjeringen. Kan vi kvele den tøvete debatten om banksjefenes lønner, er vi kommet langt. Vi regner med at alle fornuftige banksjefer som alle andre sjefer, vil være meget varsomme med å øke sine lønner og ordninger dette året. Det skal ingen egentlig ha behov for som er i de øvre lønnsjikt. Mange vil ha store overheng fra 2008 i tillegg til store bonuser.

Byggeindustrien var veldig opptatt ved forrige nedgangsperiode å bringe de positive meldingene som kom. Dette var vårt bidrag til at det snudde den gangen - og vi er klar til å formidle et hvert lille lysglimt også denne gangen. Og at det vil snu snart er vi helt overbevist om.

Men husk - den situasjonen vi har brakt oss opp i kan ikke bare skyldes finanskrisen. Den elleville festen kunne ikke fortsette. Finanskrisen har selvsagt forsterket nedturen. Nå er håpet at det ikke blir will west når bankene igjen åpner kranene. Vi vet at manns minne ofte ikke er mer enn 14 dager - men det må vel sitte igjen litt fornuft mellom ørene både til bankfolk og kunder. Og så får vi håpe at spekulantene holder seg langt unna - de har vel så brente fingre at de ikke tør å røre på seg en stund.

Vi ønsker dem overhodet ikke tilbake i boligmarket.