Varsler storstilt energiomlegging

Norge står foran en storstilt energiomlegging. Det vil bli brukt mindre fossilt brensel og mer vannbåren varme, er konklusjonene fra tankesmia til Energy Camp.

Vannkraft skal i større grad brukes til drift av elbiler og oljeinstallasjoner, og vi skal i mindre grad varme opp husene våre med elektrisk strøm. Og 200.000 elbiler vil rulle rundt på norske veier om ti år dersom Energy Camp får gjennomslag for sine visjoner.

- Over forventningene
Både industrien, kraftbransjen og naturvernorganisasjonene er enig om at en energiomlegging må til på en rekke sektorer i samfunnet, ikke minst på vei- og olje/gassektoren som står for det aller meste av klimagassutslippene.

Energy Camp har utfordret vel 60 av Norges fremste eksperter i en 48 timers tankesmie om klima og energi og har bedt om konkrete og gjennomførbare konklusjoner.

- Det vi fikk, var langt over forventningene, sier direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes Landsforening (EBL) til NTB. Han er veldig tilfreds med at ulike grupper nå trekker i samme retning i viktige energispørsmål.

Bysveen sier at noe av det beste med tenkesmie-samlingen i Oslo de siste dagene er at ulike grupper, som tidligere var uenige, nå ser ut til å trekke i samme retning.

- Dette er jeg sikker på at det blir resultater av. Samarbeidet er godt, og aktørene og myndighetene er enige, sier EBL-sjefen.

200.000 elbiler
Veitransport og olje/gass var to av arbeidsgruppene under Energy Camp. Gøril Andreassen fra Zero i veitransportgruppa sier at gruppas utfordring var en samordning av etterspørselen for å få fart i produksjonen og salget av miljøvennlige biler.

- Vi ser for oss 200.000 plug-in biler i Norge innen 2020, noe som er en hundre gangers økning av el-biltallet. Det må komme et taktskifte både i bilproduksjon og bilbruk de kommende årene, og det må ikke bare gjelde de aller minste bilene. Bedre miljø til samme pris og komfort er utgangspunktet. Mye kan gjøres gjennom koordinert etterspørsel - men vi sier selvsagt ikke nei takk til endrede rammevilkår fra myndighetenes side i tillegg, sier Andreassen til NTB.

Den andre miljøverstingen, olje- og gassektoren, kan bli en sektor med nullutslipp dersom vi i årene som kommer, slutter å varme opp husene våre med elektrisk strøm, og i stedet bruker mer av elektrisiteten til drift av elbiler og oljeinstallasjoner.

CO2-fri sokkel
Direktør Svein Aam i SINTEF sier til NTB at det trengs 5-7 terrawattimer per år for å elektrifisere alle nye installasjoner på norsk sokkel, i tillegg til eldre installasjoner som gjennomgår større ombygginger.

- Dette er fullt ut oppnåelig. Vi tenker oss denne energien tilført fra land, med supplement fra vindkraftproduksjon i havet.

Ifølge Aam kan utslippene av CO2 reduseres med mellom én og to millioner tonn per år fra 4-5 nye felt i Norskehavet.

Gruppen, som tok for seg dette temaet på konferansen i Oslo, ønsker en aktør med systemansvar som kan samordne elektrifiseringen av flere felt.

Flere andre grupper var i sving under Energy Camp, blant disse ei gruppe som tok for seg byggesektoren. Der var beskjeden klar: Påbud om utfasing av fossil oppvarming og en overgang fra elektrisk oppvarming til vannbåren varme i alle nybygg. Dette vil gi store gevinster både i reduserte utslipp og spart strøm.

- Norsk vannkraft er fornybar, men det gir oss ingen rett til å sløse, var gruppens konklusjon.