Kommunalteknisk 3D-enighet

Vianova Systems avholdt sitt første kommunaltekniske brukermøte i Drammen siste uke. Over 80 deltakere medvirket, der 3D-modellering var det sentrale temaet.

 

Vianova Systems brenner veldig for at kommuner (og andre som prosjekterer infrastruktur) skal ta i bruk 3D modelleringsverktøy og metoder i sin prosjektering. Etter flere teknologiske modningsår mener Vianova at det nå er på høy tid at 2D-tegninger erstattes med 3D-modeller også i kommunal sammenheng. Både som prosjekteringsmåte og som «kommunikasjonsspråk».

3D det nye ingeniørspråket

- Terskelen for å gå over fra 2D til 3D er nå mye mindre enn før, reklamerte Patrick McGloin, markedsdirektør i Vianova Systems.

- Samtidig gir det en rekke fordeler. 3D er mye lettere å forstå enn tekniske tegninger, og spesielt av ikke-ingeniører. Bedre beslutninger kan dermed tas. Med 3D-modeller kan man kommunisere med alle parter. Det er på en måte det nye ingeniørspråket. I tillegg skaper 3D større interesse og engasjement. Det blir gøy å komme på jobb.

Vianovas Systems Novapoint Virtual Map ingeniørmodeller kan vise alt som prosjekteres, både over og under bakken. Det gir uante muligheter tverrfaglig, og mye bedre kvalitetskontroll. Man kan enkelt se hvordan tingene henger sammen. Store beløp kan spares ved at konstruksjonsfeil og misforståelser oppdages på prosjekteringsstadiet og ikke på byggeplassen.

Fra stygg andunge til svane

Siden det kommunaltekniske møtet ble holdt i Drammen hadde Vianova Systems alliert seg med ordfører Tore Opdal Hansen som gjestetaler - et veldig opplysende foredrag for de mange som ikke har sett nærmere på Drammen de siste 10-15 årene. Drammen har gått fra å være den stygge andungen til å bli en svane, kunne Opdal Hansen fortelle.

I de senere årene har kommunen også vært foregangsbruker av 3D-modellering i prosjekteringen. En digital bymodell av Drammen by brukes nå aktivt som grunnlag for beslutninger som tas om byutviklingen.