- Huskjøpere bør sikres bedre

Konkurser i byggenæringen har blitt et problem for mange husbyggere.

- Når utbygger går konkurs, forsvinner både motparten og de fleste rettighetene til huskjøperen, sier rådgiver Rune Setten i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet vil spille inn forslaget om utvidede garantier i forbindelse med Justisdepartementets høring om endringer i bustadoppføringslova. Høringsfrist er satt til 1. februar.

- Når entreprenøren går konkurs kan dette få store økonomiske konsekvenser for huskjøperen som står igjen. Vi krever derfor at departementet øker garantisatsene vesentlig ved bygging av boliger, sier Setten.

Økte garantisatser

Ved forhåndsbetaling av hele eller deler av byggeprosjektet er huskjøperne sikret med maksimalt fem prosent av det totale vederlaget ved konkurser i dag. Dette vil si at forbrukeren fort kan bli sittende igjen med nye store regninger og etterarbeid for å komme i mål med husbyggingen.

- Forbrukerrådet mener at garantisatsene må økes til minst 15 prosent der forbrukeren eier tomten selv. Forbrukerne får dermed et bedre vern hvis utbyggeren går konkurs eller ikke vil gjøre opp for seg, sier Rune Setten.

Garantien dekker det ansvaret entreprenøren kan pådra seg under byggeoppdraget og regnes ut av det totale oppdraget. Ved å øke garantisatsene vil forbrukernes økonomiske tap ved konkurs begrenses.

- Økning av garantisatsene vil også medføre at bankene i større grad må vurdere entreprenørene, noe som vil bidra til å sile ut de mest useriøse aktørene, sier Setten.

Større ansvar for investorene

Markedet for nye boliger preges av investorer som kjøper bolig på prospekt. Kontraktene selges ofte videre til forbrukere med fortjeneste på det opprinnelige beløpet. Det er fra flere hold hevdet at investorene har et begrenset ansvar både for oppfyllelse for avtalen og for feil og mangler ved boligen.

I høringsforslaget fra departementet foreslås det en presisering av regelverket slik at investorene får et større ansvar ved videresalg av kontrakter for bygging av boliger. Forbrukerrådet har stilt seg positiv til høringsforslaget fra departementet.

- Forbrukerrådet har lenge ment at spekulanter på boligmarkedet, særlig vedrørende boliger under oppføring, bidrar til et unødig prispress på boliger og at spekulasjon i dette markedet kan ha store økonomiske og rettslige konsekvenser for den enkelte forbruker, sier Setten.

- Dette vil fjerne tvilen om hvilket ansvar investorene har for videresalg til forbrukerne.

Ifølge SSB viser konkurstallene en sterk vekst for nedlagte bedrifter innen bygg og anlegg. Her ble det åpnet 146 konkurser i fjerde kvartal, 105 prosent flere enn i 2007.