Permitteringsreglene tilpasses

Antall dager som arbeidsgiver har lønnsplikt under permittering foreslås redusert fra 10 til 5 dager. Samtidig foreslår regjeringen at maksimal periode med dagpenger under permitteringer økes fra 30 til 42 uker.

- Regjeringen tar hensyn til at nedgangskonjunkturen kan gi virksomheter midlertidige problemer. For å lette den økonomiske belastningen foreslås derfor endringer i de gjeldende permitteringsreglene, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Etter en lengre oppgangskonjunktur med økt sysselsetting og lav ledighet har det siden sommeren 2008 skjedd et omslag på arbeidsmarkedet. Lavere aktivitetsnivå i økonomien har bidratt til økt arbeidsledighet, og sysselsettingsveksten har stagnert. Antall permitterte har økt siden sommeren 2008.

Arbeidsgiver har i dag lønnsplikt de første 10 dagene av permitteringen. For å bedre konkurransevilkårene til norske konjunkturutsatte bedrifter foreslås det at antall dager med lønnsplikt under permittering settes ned fra 10 til 5 dager.

Det foreslås samtidig å øke maksimal periode med dagpenger under permittering fra 30 til 42 uker. Økt permitteringsperiode gjør at permitterte sikres inntekt, samtidig som bedriftene i større grad kan holde på kompetansen i en periode med lav aktivitet i økonomien.

Tiltakene foreslås med virkning fra 1. april 2009.

Departementet vil framover vurdere nærmere også enkelte andre sider ved permitteringsregelverket.