Stabilt for de skadde etter brann

Tilstanden er stabil for de tre beboerne som ble hardest skadd i brannen ved omsorgsboligene i Høyanger i Sogn og Fjordane i helgen.

De tre, som er henholdsvis 87, 88 og 94 år, har fått alvorlige røykskader, men tilstanden er stabil for dem alle.

– Tilstanden har bedret seg for den 88 år gamle mannen som natt til mandag var ustabil, opplyser informasjonssjef Arne Eithun ved Helse Førde til NTB.

Til sammen tolv personer ble skadd i brannen, som brøt ut like før klokken 22 søndag kveld. Åtte av de skadde var beboere i omsorgsboligen, som ligger midt i Høyanger sentrum. De fire øvrige skadde er frivillige og helsepersonell som deltok i redningsarbeidet.

Den eldste pasienten som ble brakt til Sentralsjukehuset i Førde er 94 år, mens den yngste er 17. Flere av pasientene hadde kun lettere røykskader, og vil trolig bli skrevet ut i løpet av dagen mandag.

Vanskelig evakuering
Årsaken til brannen er ennå ikke kjent, og de branntekniske undersøkelsene vil tidligst starte tirsdag.

– Vi må være sikre på at det er kaldt nok på branntomten og at det ikke er noen fare for etterforskerne, sier lensmann Olav Hellebø i Høyanger.

Boligkomplekset består av omsorgsleiligheter fordelt på tre etasjer, og 28 beboere var til stede. Bygningen var nærmest overtent da brannmannskapene kom til stedet. Situasjonen ble betegnet som kaotisk.

– Det lå virkelig en formidabel innsats i evakueringen. Flere av beboerne sitter i rullestol og mange andre har vanskelig for å bevege seg. Dette er eldre mennesker, og flere måtte bæres ut. Redningsarbeidet gikk veldig bra, men var krevende, sier Hellebø.

Store skader
Omsorgsboligene ligger i tilknytning til et sykehjem. De to bygningene er knyttet sammen med en gangbru. Det er ikke kjent hvor i bygningen brannen startet.

– Det er noe resultatet av de tekniske undersøkelsene vil gi svar på. Det er ikke noe som tyder på at brannen er påsatt, men utover det vet vi ingenting om årsaken, sier lensmannen.

Andre og tredje etasje av bygningen har betydelige brannskader. Det skal ikke være fare for at den brannskadde bygningen skal rase sammen.

Beboerne ved omsorgsboligene som kom uskadd fra brannen ble midlertidig innlosjert på Øren Hotel. Mange er også ivaretatt av pårørende.

Det er foreløpig uklart når beboerne kan flytte tilbake til hjemmet.